Vardarbības uzliesmojums Kongo: mājas nācies pamest 300 000 cilvēku (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Vairāk nekā 300 000 cilvēku pēdējo divu nedēļu laikā aizbēguši no etniskās vardarbības pārņemtajiem Kongo Demokrātiskās Republikas (Kongo DR) ziemeļaustrumu reģioniem, otrdien paziņoja Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO).

"Jaunākajā uzliesmojumā vairāk nekā 300 tūkstoši cilvēku pametuši savas mājas," žurnālistiem Ženēvā sacīja ANO bēgļu lietu aģentūras preses pārstāvis Babars Baločs.

Situācija Kongo DR Ituri provincē kopš pagājušās nedēļas vidus ir krasi pasliktinājusies un ir notikuši "vairāki uzbrukumi" ar hemas un lendu etnisko grupu iesaisti, viņš teica.

Pagaidām nav skaidrs vardarbības saasinājuma iemesls, bet tas noticis reģionā, kur 1999.-2003.gadā hemas un lendu grupu sadursmēs gāja bojā vairāki desmiti tūkstošu cilvēku.

Baločs norādīja, ka uzbrukumu abu kopienu starpā dēļ 2017.gada nogalē un 2018.gada sākumā mājas pameta 350 000 cilvēku, "bet situācija bija norimusi".

Viņš teica, ka trīs no piecām Ituri provinces administratīvajām teritorijām reģistrēta "plaša mēroga pārvietošanās", cilvēkiem bēgot no uzbrukumiem un pretuzbrukumiem, jo īpaši Džugu apkaimē.

ANO pārstāvis minēja ziņojumus, ka abas kopienas "veido pašaizsardzības grupas un ir iesaistītas atriebes slepkavībās".

"Apvienoto Nāciju Augstā komisāra bēgļu jautājumos birojs bažījas, ka šis saasinājums var pārņemt lielu daļu provinces," viņš atzina.

"Esam ļoti nobažījušies par civiliedzīvotāju drošību pēc tam, kad saņēmām informāciju par nogalināšanu, nolaupīšanu, sakropļošanu un seksuālu vardarbību," sacīja Baločs.

ANO dati liecina, ka lielākā daļa pārvietoto cilvēku patvērumu atraduši citās kopienās, bet 30 000 ieradušies esošās pārvietoto nometnēs, "kur apstākļi jau ir briesmīgi".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu