Pēc otrās balsošanas kārtas palikuši pieci Lielbritānijas premjera kandidāti (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Boriss Džonsons
Boriss Džonsons Foto: EPA/Scanpix

Pēc otrdien notikušā balsojuma pretendentu skaits uz Lielbritānijas premjera krēslu sarucis līdz pieciem, un savas vadošās pozīcijas nostiprinājis Boriss Džonsons.

Par Džonsonu balsoja 126 no 313 Konservatīvās partijas pārstāvjiem parlamenta apakšpalātā, kamēr bijušajam breksita ministram Dominikam Rābam nācies no sacensības izstāties, jo viņam pietrūka trīs balsu līdz minimālajam nepieciešamo balsu skaitam - 33.

Otrajā vietā ar 46 balsīm ierindojies pašreizējais ārlietu ministrs Džeremijs Hants, viņam ar 41 balsi seko vides ministrs Maikls Govs, bet starptautiskās attīstības ministrs Rojs Stjurats ieguvis 37 balsis. Pēdējais no kandidātiem, kas ieguvis tiesības piedalīties nākamajā balsošanas kārtā, ir iekšlietu ministrs Sadžids Džavids, kuru atbalstīja tieši 33 deputāti.

Pirmajā balsošanas kārtā pagājušajā ceturtdienā Džonsons saņēma 114 balsis.

Trešdien ir paredzēta vēl viena balsošanas kārta un vajadzības gadījumā vēl divas kārtas ceturtdien, lai kandidātu skaitu samazinātu līdz diviem.

Uzvarētāju no abiem "priekšsacīkšu" līderiem balsojumā pa pastu izraudzīsies visi 160 tūkstoši Konservatīvās partijas biedru.

Balsojuma uzvarētājs, kuru paredzēts paziņot no 22. līdz 28.jūlijam, kļūs par Konservatīvās partijas līderi un automātiski arī par Lielbritānijas premjerministru.

Terēza Meja, kas cietusi neveiksmi, cenšoties panākt Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības, 7.jūnijā atkāpās no Konservatīvās partijas līdera amata. Taču viņa turpinās pildīt premjera pienākumus, kamēr netiks izraudzīts jaunais toriju līderis.

Džonsona pašreizējais pārsvars ir tik pārliecinošs, ka daži britu mediji uzskata, ka pārējie kandidāti patiesībā cīnās vienīgi par labāku vietu viņa nākamajā valdībā.

Otrdienas vakarā paredzētas kārtējās kandidātu debates, kuras organizē sabiedriskā raidorganizācija BBC un kurā pirmo reizi piedalīsies arī Džonsons, kas līdz šim kampaņas laikā ir izvairījies no publiskas uzstāšanās.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu