Džonsons pārliecinoši izvirzās vadībā cīņā par Mejas amatu (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Boriss Džonsons
Boriss Džonsons Foto: AFP/SCANPIX

Gaidāms, ka Borisa Džonsona vadošās pozīcijas cīņā par Lielbritānijas premjerministra amatu pēc otrdienas vakarā notikušajām televīzijas debatēm nostiprināsies. Bijušais premjerministrs debatēs, kas notika pēc otrās balsojumu kārtas par nākamo Konservatīvās partijas līderi, spēja saglabāt savaldību un nepieļāva nekādas acīmredzamas kļūdas.

No pirmajām debatēm, kas notika svētdien, Džonsons izvairījās, un visas kampaņas laikā viņš bijis ļoti piesardzīgs savās publiskajās izpausmēs.

Otrdienas debatēs Džonsons sevi pasniedza kā vienīgo politiķi, kurš spēs panākt Lielbritānijas veiksmīgu izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), par ko 2016.gada referendumā nobalsoja 52% vēlētāju.

"Mums jāizstājas 31.oktobrī, jo pretējā gadījumā, es baidos, mums nāksies sastapties ar katastrofisku uzticības zudumu politikai," uzsvēra Džonsons sabiedriskās raidorganizācijas BBC rīkoto stundu ilgo debašu laikā. "Manuprāt, britu tautai ir pilnīgi līdz kaklam."

Taču nedz Džonsons, nedz kāds cits no kandidātiem nepacēla roku, kad debašu vadītājs aicināja to darīt tam, kurš var garantēt uzstāšanos no ES 31.oktobrī.

Kā ziņots, otrajā balsošanas kārtā par Džonsonu balsoja 126 no 313 Konservatīvās partijas pārstāvjiem parlamenta apakšpalātā, kamēr bijušajam "Brexit" ministram Dominikam Rābam nācās no tālākās sacensības izstāties, jo viņam pietrūka trīs balsu līdz minimālajam nepieciešamo balsu skaitam - 33.

Otrajā vietā ar 46 balsīm ierindojās pašreizējais ārlietu ministrs Džeremijs Hants, viņam ar 41 balsi sekoja vides ministrs Maikls Govs, bet starptautiskās attīstības ministrs Rojs Stjurats ieguva 37 balsis. Pēdējais no kandidātiem, kas ieguva tiesības piedalīties nākamajā balsošanas kārtā, ir iekšlietu ministrs Sadžids Džavids, kuru atbalstīja tieši 33 deputāti.

Pirmajā balsošanas kārtā pagājušajā ceturtdienā Džonsons saņēma 114 balsis.

Laikraksts "The Guardian" Džonsona sniegumu debašu laikā novērtējis kā "atturīgu un saprātīgu", atzīstot, ka viņš joprojām ir favorīts un gandrīz droši - arī nākamais premjers.

Nākamā balsošanas kārta paredzēta jau trešdien, un nepieciešamības gadījumā vēl divas balsošanas kārtas tiks rīkotas ceturtdien, lai kandidātu skaitu samazinātu līdz diviem.

Uzvarētāju no abiem "priekšsacīkšu" līderiem balsojumā pa pastu izraudzīsies visi 160 tūkstoši Konservatīvās partijas biedru.

Balsojuma uzvarētājs, kuru paredzēts paziņot no 22. līdz 28.jūlijam, kļūs par Konservatīvās partijas līderi un automātiski arī par Lielbritānijas premjerministru.

Terēza Meja, kas cietusi neveiksmi, cenšoties panākt Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības, 7.jūnijā atkāpās no Konservatīvās partijas līdera amata. Taču viņa turpinās pildīt premjera pienākumus, kamēr netiks izraudzīts jaunais toriju līderis.

Džonsona pašreizējais pārsvars ir tik pārliecinošs, ka daži britu mediji uzskata, ka pārējie kandidāti patiesībā cīnās vienīgi par labāku vietu viņa nākamajā valdībā.

Džonsons visas kampaņas laikā brīdinājis, ka viņš ir gatavs izvest Lielbritāniju no ES arī bez vienošanās, ja tādu neizdosies panākt līdz 31.oktobrim.

Tikmēr Hants un Govs atkārtoti apliecināja, ka būtu gatavi vēlreiz lūgt izstāšanās atlikšanu, ja tas būtu nepieciešams "Brexit" vienošanās panākšanai.

Vienīgais no kandidātiem, kas joprojām izrādīja centienus glābt Mejas panākto "Brexit" vienošanos, kuru Lielbritānijas parlaments jau trīskārt noraidījis, bija Stjuarts.

Saskaņā ar laikraksta "The Daily Telegraph" vērtējumu vislielākās izredzes iekļūt finālā ir Džonsonam un Stjuartam, kas nepārprotami bijuši otrdienas debašu uzvarētāji.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu