Balvos grafiķa Pētera Džigura izstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Pēteris Džigurs
Pēteris Džigurs Foto: TVNET

Piektdien, 21. jūnijā plkst. 14 Balvos, Sakrālās kultūras centrā atklās grafiķa un dzejnieka Pētera Džigura jaunāko darbu izstādi "Lai sirds dziesmas, lai skan!". 

Izstādē tiks eksponēti 42 jauni tušas zīmējumi, kas tapuši pēdējo gadu laikā.

Lasi TVNET interviju ar sava ceļa gājēju Pēteri Džiguru.

Džigura savdabīgais rokraksts, kā viņš saka - "dvēseles saskaņa ar ķermeni", izveidojās vēl tālajos septiņdesmitajos gados un kopš tā laika būtiski nav mainījies. Viņa darbos dominē sievišķais, dievišķais un kosmiskais. Piemēram, viens no jaunākajiem tušas zīmējumiem veltīts fiziķiem, kas atklājuši Higsa bozonu. "Mani pārsteidza, ka viņi atklājuši daļiņu, kurai nav svara, atklājuši kaut ko, no kā radīta cilvēka dvēsele," viņš spriež. "Viņi, iespējams, atklājuši kā darbojas dvēsele."

Pēteris Džigurs
Pēteris Džigurs Foto: TVNET

Paralēli grafikai un atsevišķiem krāsainiem eļļas/kartona darbiem, Džigurs jau kopš 20 gadu vecuma raksta dzeju. 

Šogad māksliniekam aprit 75 gadi.

Uzziņai

Dzimis 1944. gada 11. aprīlī Balvos, drēbnieka ģimenē. No 1952. gada līdz 1959. gadam mācījies Balvu vidusskolā. 1964. gadā beidzis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu. 1964./65. un 1970./71. mācību gadā studējis Latvijas Mākslas akadēmijā. Izstādēs piedalās no 1974. gada. Darbi eksponēti Latvijas Republikas un ārzemju izstādēs - Vācijā, Francijā, Zviedrijā un citur. Latvijas Mākslinieku savienības biedrs kopš 1983. gada. Lielākā darbu kolekcija atrodas Balvu pilsētas muzejā, daži darbi ir Maskavā Tretjakova galerijā, Latvijas konsulātā Sanktpēterburgā, Latvijas Valsts mākslas muzejā, muzejā "Arsenāls" un privātkolekcijās visā pasaulē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu