Lakučs: Valmieras jaunā BMX trase varētu dot uzrāvienu sporta veida attīstībai

CopyDraugiem X Whatsapp
Ivo Lakučs
Ivo Lakučs Foto: Mārtiņš Kļavenieks

Jūlija vidū Valmierā gaidāmajam Eiropas čempionātam (EČ) BMX riteņbraukšanā speciāli uzceltā trase nākotnē varētu dot pamatīgu grūdienu šā sporta veida attīstībai valstī, jo trasei ir divi starta kalni, sarunā ar TVNET uzsvēra Latvijas BMX izlases galvenais treneris Ivo Lakučs.

BMX riteņbraukšanā norisināsies no 11. līdz 14.jūlijam. Valmierā uzceltā trase pabeigta vien jūnija vidū, kas nedod priekšrocības vietējiem sportistiem.

"Protams, gribētu, lai trase būtu gatava trīs mēnešus vai pat gadu pirms EČ. Tad mēs tiešām varētu teikt, ka tā ir mūsu mājas trase. To mēs tagad nevaram. Tehniski un vizuāli man šī trase ļoti patīk - tā ir ātra, ar daudziem "āķīšiem", diviem starta kalniem un divām starta barjerām vienā starta kalnā. Tas mums varētu dot tādu baigo inerci attīstībā," pastāstīja Ivo Lakučs.

Treneris pauda, ka trase apzināti veidota ar pusotra metra kritumu visā tās garumā, lai dotu sacensībām papildus dinamiku. Esot gaidāmas agresīvas un bezbailīgas cīņas. Viens no mērķiem, veidojot trasi, esot bijis pavisam vienkāršs: lai tā nav masīva, bet arī televīzijas ekrānos izskatās, ka sportisti pārvietojas ātri.

"Trasi esam pozicionējuši pareizi. Valdošie vēji ir vai nu pretvējš pirmajā taisnē, vai arī pavējš pirmajā taisnē. Tādejādi pastāv mazāks risks, ka vēja brāzmas var traucēt sportistiem trasē. Pūš mugurā vai pretī - tas BMX sportā ir pieņemami," klāstīja Lakučs.

Latvijas BMX izlases treneris sacīja, ka šādas trases tapšana Valmierā ir viņa sapņu piepildījums.

Par to, kas pārstāvēs Latviju gaidāmajā EČ Valmierā jūlija vidū, pagaidām nav skaidrs. Jūnijā žokļa traumu guva viens no talantīgākajiem jaunajiem braucējiem Edvards Glāzers, bet drīz pēc tam savainojumu guva arī dāmu BMX līdere Vanesa Buldinska.

Arī Lakučs pagaidām vēl precīzi nevarēja atbildēt uz jautājumu, vai šie sportisti jūlijā stāsies pie starta barjeras EČ Valmierā.

"Edvards ne savas vainas dēļ nopietni krita. Tāds ir sports. Francijas sportists šķērsoja brauktuvi, Glāzers nevarēja izvairīties. Visi locekļi kustās. Ar žokli jau nebrauc BMX sacensībās. Jāskatās, kā viņš atlabs. Vanesa jūnija vidū treniņā salauza atslēgas kaulu. Skatīsimies, kā viņiem abiem būs ar startēšanu EČ Valmierā," izteicās Latvijas BMX izlases treneris.

Latvijā iepriekšējo reizi šāda līmeņa BMX sacīkstes notika 2013.gadā Rīgā, taču tad Vecā kontinenta meistarsacīkšu laureāti tika noteikti vairāku posmu kopvērtējumā, bet Latvijā risinājās devītais un desmitais etaps. Zīmīgi, ka togad par Eiropas čempionu kopvērtējumā kļuva Māris Štrombergs, kurš abos Rīgas etapos palika otrais, bet vienā uzvarēja Edžus Treimanis.

2020.gada Eiropas BMX čempionāts notiks Beļģijas pilsētā Deselā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu