Kā sagatavot auto tālam vasaras ceļojumam

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Saule, brīvība un pasaule bez robežām – vasaras atvaļinājumu laiks tā vien vilina doties aizraujošos ceļojumos. Lai gan visātrāk uz jebkuru punktu kartē var nokļūt ar lidmašīnu, daudzi izvēlas auto dāvātās ērtības. Ceļojums automašīnā ļauj brīvi plānot laiku un maršrutu, neraizēties par bagāžas izmēru un pakavēties ilgāk tur, kur sevišķi iepaticies. Zemāk apkopoti padomi, kas jāņem vērā, lai talāks ceļojums nekļūtu par nepatīkamu piedzīvojumu.

Ja neesat īsti pārliecināti, vai jūsu auto tiks galā ar plānotajiem un, iespējams, arī neplānotajiem kilometriem, ieteicams pirms tālāka ceļojuma doties uz autoservisu un ļaut profesionāļiem sagatavot spēkratu vasaras piedzīvojumam. Lūk, dažas lietas, kam noteikti būtu jāpievērš uzmanība.

Bremzes, riteņi, riepas

Ar sāpošām kājām tālu neaiziesi – tas attiecināms arī uz automašīnām. Tāpēc, pirms doties ceļā, jāpārliecinās, ka riteņi, riepas un bremzes ir darba kārtībā. Iztikas minimums, kam jābūt līdzi ceļojumā, ir rezerves ritenis, riteņa atslēga un domkrats. Jāatceras, ka riteņi un bremzes labā tehniskajā stāvoklī ir arī braucēju drošības jautājums, tāpēc pret to vajadzētu attiekties sevišķi nopietni. Ja pirms brauciena meistars servisā iesaka nomainīt riepu – dariet tā, lai izvairītos no liekām nepatikšanām.

Motoreļļa un citi šķidrumi

Eļļa, dzesēšanas šķidrums, bremžu, stūres pastiprinātāja, logu mazgāšanas šķidrums – tie visi ir būtiski pilnvērtīgai automašīnas darbībai, un būtu nepatīkami, ja pēkšņi ceļojuma visnepiemērotākajā brīdī kāds no tiem izbeigtos. Tāpēc prātīgs risinājums būtu nodrošināties ar katra šķidruma rezervēm. Mainot tos ārvalstu autoservisos, nereti tas var izrādīties diezgan dārgi, turklāt ne visur varēsiet pārliecināties par šo šķidrumu, sevišķi motoreļļas, kvalitāti. Svarīgi atcerēties ceļojuma laikā ik pēc tūkstoš kilometriem pārbaudīt eļļas līmeni.

Akumulators

Pirms tāla ceļa būtu prātīgi pārbaudīt akumulatoru un nodrošināties ar jaunu, sevišķi, ja jūsējais jau kādu brīdi kalpo – vecs akumulators var sagādāt nepatīkamus pārsteigumus. Ja akumulators tiek neglābjami bojāts ceļojuma laikā, visticamāk, tā nomaiņa būs dārga, turklāt jums nebūs sevišķi lielu izvēles iespēju.

Aptieciņa un papildu aprīkojums

Aptieciņa, ugunsdzēšamais aparāts, avārijas trīsstūris, atstarojošā veste, lukturis, trose – tās ir lietas, kam obligāti jābūt līdzi, dodoties ceļojumā. Pirms došanās uz tālākām valstīm, īpaši ārpus Eiropas, ieteicams noskaidrot, vai automašīnā nav jābūt vēl kādām vietējā likumdošanā obligāti noteiktām lietām. Nenāks par ļaunu paņemt līdzi arī karti un sarakstu ar autorizētajiem servisiem izvēlētajā maršrutā.

Materiāls tapis sadarbībā ar Daimler AG ģenerālpārstāvi Latvijā, SIA “Domenikss”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu