Vasaras saulgrieži Jūrkalnes Ugunspļavā (1)

Egoiste
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Desmito reizi gada garākajā dienā un īsākajā naktī Jūrkalnē svin košākos latviešu gadskārtu svētkus – vasaras saulgriežus.

21. jūnijā pasākuma apmeklētāji tiek gaidīti no plkst. 20.00, lai kopā piedzīvotu saulgriežu nakts burvību. Svinēsim līdz saullēktam, jo senie latvieši ticēja, ka tumsā vairojas ļaunie spēki, bet gaismā labie, tāpēc gaismas pavediens nedrīkst pārtrūkt.

Saulei norietot, no stāvkrasta jūrā tiek ripināts ugunsrats, bet pusnaktī savu griezienu sāk ugunsdzirnavas. Gaidāma folkloras kopu sadziedāšanās, nakts danči un citas saulgriežu tradīcijas un rituāli.

Muzicēs “Jauno Jāņu Orķestris”, “Stiprās sievas” un “Ogas”, kapela “Strops” un folkloras kopa “Suitu dūdenieki”, kā arī Ventspils novada etnogrāfiskais ansamblis “Maģie suiti” un folkloras kopas “Kāndla”, “Sītava”, “Pūnika”, “Pilltīn” un “Urdava”.

Saulgrieži ir laiks, kad daba pilnbriedā, un cilvēks un daba saplūst vienotā veselumā. Šie svētki ir laiks, kad smelties mūsu senču zināšanas, izjust savu piederību dabai, kā arī gūt spēkus un enerģiju visai vasarai un gadam.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu