Ielīgošanas ceļvedis: zāļu tirgus, saulstāvju rituāli, ugunspļavas, vainagu darināšana u.c.

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: TVNET

Jāņi ir svētki, kam jāsāk gatavoties laikus, un tie jāielīgo. Turklāt daba ap saulgriežu laiku ir pilnā plaukumā un saule tad savu enerģiju dāvā visdāsnāk, tāpēc saules rietā iedegtais ugunskurs paildzina gaismas klātesamību, nesot svētību un dodot spēku. Uzzini, kur doties!

Ielīgošanas pasākumi Rīgā

Šajā dienā sāksies arī tradicionālais un jau rīdzinieku iecienītais pasākumu cikls “Saulgriežu ugunis Rīgas kalnos”. Pasākumu cikls “Saulgriežu ugunis Rīgas kalnos” šovasar noslēgsies 21. jūnijā ar Āgenskalna ielīgošanu Eduarda Smiļģa Teātra muzeja dārzā. Tur apmeklētājus gaidīs Liepājas aktrišu folkloras apvienība “Atštaukas”.

20. jūnijā ikviens ir gaidīts VEF Kultūras pilī pasākumā “Līgo skaisti šovakar”, kurā apmeklētājiem būs iespēja baudīt piesātinātu programmu ar mūziķu, dejotāju priekšnesumiem un aktivitātēm publikai - būs kopīga rotaļās iešana, danči un Jāņu tradīcijām veltītas radošās darbnīcas. Pasākuma īpašais notikums būs ap 200 etnogrāfisko un koncertkokļu zibakcija - saspēlēšanās, kas notiks sadarbojoties ar vienu no šā brīža aktīvākajiem etnogrāfiskās kokles spēles “guru”, tiešsaistes platformas www. koklumezs.lv dibinātāju Ansi Jansonu un koncertkokles spēles meistari Andu Eglīti.

Savukārt Kultūras pils “Ziemeļblāzma” parkā būs skatāms brīvdabas Līgo svētku uzvedums “Preilenīte” ar dejotāju, dziedātāju un amatierteātra piedalīšanos.

Tie, kam patīk izdancoties zaļumballē, gaidīti Spīķeru kvartālā, kur par lustīgu deju mūziku gādās grupas “Sestā jūdze” un “Dakota”, kā arī mūziķi Rikardions un Kristīne Šomase.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Ielīgošanas pasākumi risināsies arī kultūrtelpās “Strops”, kur Saulgriežu rituāli, rotaļas un danči būs kopā ar Ivetu un Vidvudu Medeņiem. 20. jūnijā ikviens gaidīts Ziepniekkalna “Stropā”, bet 21. jūnijā ielīgošana notiks Pļavnieku stropā.

20. jūnijā no 16.00 līdz pat saulrieta stundai 23.00 Kalnciema kvartālā notiks ikgadējais nakts tirgus un koncerts par godu saulgriežiem. Uz skatuves kāps folkloras kopas “Suitu vīri”, “Suitu dūdenieki” un Biruta Ozoliņa ar Uģi Prauliņu skandēs Dienvidlatgales un Malienas puses dziesmas. Ieeja bez maksas.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Kultūras un tautas mākslas centrs “Ritums” filiālē Ieriķu ielā 43A organizē Jāņu ielīgošanas pasākumu, kurā vietējie Purvciema un Teikas iedzīvotāji tiek aicināti kopā ielīgot Jāņus! Pasākums notiks 21. jūnijā no plkst. 18.00 un tajā uzstāsies folkloras kopas “Lāns”, “Banga”, “Berendejka”, “Savieši”, “Budēļi”, deju kolektīvi “Rits”, “Rīdzenieks”, bērnu deju kopa “Kamolītis”. Folkloras kopas apdziedās Jāņu gaidīšanas tradicionālās norises – zālīšu un ziedu vākšanu, sētas un mājas pušķošanu, dažādu dzērienu un ēdienu gatavošanu mielasta galdam un vairākas citas.

Tuvāku un tālāku apkaimju rīdzinieki ir aicināti ielīgot svētkus netipiskā vietā - pašā Maskavas forštates viducī - Līksnas ielā 26, kur 20. jūnijā no plkst. 15.00 līdz 20.00 ar saviem labumiem tirgosies mājražotāji un amatnieki, rosīsies radošu darbnīcu vadītāji un svētku vainagu pinēji. 

Zāļu tirgus

Foto: TVNET

21.jūnijā no plkst. 9.00 līdz 19.00 pašā Vecrīgas sirdī - Doma laukumā jau divdesmit ceturto reizi notiks Rīgas pilsētas tradicionālais ielīgošanas pasākums “Zāļu tirgus”. No plkst. 10.00 līdz 19.00 apmeklētājus priecēs skatuves programma. Jāņa tēva lomā šogad iejutīsies Mārtiņš Ruskis. Skaistākās Līgo un tautā iemīļotas dziesmas spēlēs uz izdziedās - pūtēju orķestris “Fanfara” un “Rīga”, bērnu vokālie ansambļi “Knīpas un knauķi”, “Magonīte”, Rīgas lībiešu dziesmu ansamblis “Līvlist”, Daigas Galejas senioru koru grupa, folkloras kopa “Kokle”, jauktais koris “Laudate”, vīru vokālais kvartets “Harmonija Rīgai” un viena no ievērojamākajām latviešu šlāgermūzikas grupām “Zeļļi”. Lustīgus deju priekšnesumus sniegs bērnu deju ansambļi “Teiksmiņa”, “Dancītis” un “Bitīte”, vidējās paaudzes deju kolektīvs “Sidrabi”, deju kopa “Marmale” un Rīgas Danču klubs, kas izdancinās arī tirgus apmeklētājus.

Līgo svētku gadatirgus Centrāltirgū

Foto: TVNET

Piektdien, 21.jūnijā, 11:00-16:00 ielīgošana kopā ar DJ Garjāni.

Sestdien, 22. jūnijā, 11:00-16:00 Līgo svētku jampadracis lieliem un maziem!

Abas dienas, 21. un 22.jūnijā, no plkst. 8:00 līdz 18:00 īpašais mājražotāju, amatnieku un zāļu gadatirgus! Viss nepieciešamais svētku galda klāšanai, cienasta sarūpēšanai un dekorēšanai. Kuplākie ozollapu vainagi un plašākā ziedu vainadziņu izvēle pilsētā!

Brīvdabas muzejs aicina sagaidīt vasaras saulgriežus pie jūras

Foto: TVNET

Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja lauku ekspozīcija Rucavas novada Papes Ķoņu ciemā zvejnieka sēta “Vītolnieki” ielūdz uz Vasaras saulgriežu svinībām piektdien, 21. jūnijā no 17.00 līdz rīta gaismai. Jau 12. reizi rucavnieki gaidīs visus svinēt gribētājus ar dažādām jestrām izdarībām - izdziedāšanu un aplīgošanu, rotaļām un dančiem pie ugunskura, īpašo goda mielastu, lāpu gājienu un saules pavadīšanu jūrā -, lai kopīgi sagaidītu gada īsāko nakti. Arī šogad par līgotājiem īpaši parūpēsies Rucavas tradīciju kluba sievas.

Ielīgošana Jūrmalā

Foto: TVNET

20. jūnijā jūras krastā Dubultos, pretī Pils ielai, plkst. 19.00 sāksies saulstāvju rituāls, kurā par senajām zintīm un saulgriežu laika izdarībām stāstīs godu vadītāja Māra Brante. Pasākumā gaidāmi saulstāvju rituāli, degs jāņuguns un skanēs līgodziesmas. Dodoties uz saulstāvju norisi, līgotāji aicināti tērpties tautiskā vai gaišā apģērbā, rotāties ziedu un lapu vainagiem. Jāņa bērni aicināti līdzi ņemt arī zāļu un ozollapu pušķus, ko pasākuma gaitā savīt kopējā spēka vijā. Līdzi var ņemt arī pērnos vainagus, kas, uzņēmuši lieko un nevajadzīgo, šajā laikā godam atdodami ugunij.

Vasaras saulgriežu svinēšana un lielā ielīgošana Tukumā

Foto: TVNET

Piektdien, 21.jūnijā, pulksten 22.00 visus senlatviešu tradīciju glabātājus, kopējus un interesentus aicinām uz saulgriežu svinēšanu Durbes parkā pie rotondas, kur kopā ar Laimdotu Kārkliņu un folkloras kopu “Rija” ar tautas dziesmām un stipriem vārdiem svinēsim Vasaras saulgriežus. Savukārt sestdien, 22.jūnijā, jau no plkst. 07.00 Tukuma visrosīgākajā vietā - pie tirgus - gaidīsim visus uz lielo ielīgošanu. Līdz pat plkst.14.00 valdīs īstena Jāņu tirgus gaisotne. Plkst.12.00 uz skatuves sagaidīsim mūsu viesus no Rīgas - kantrī grupu “Sestā jūdze”, bet plkst.13.00 līgot aicinās kapela “Luste” no Liepājas puses.

Vasaras saulgrieži Jūrkalnes Ugunspļavā

Foto: Reuters/ScanPix

21. jūnijā pasākuma apmeklētāji tiek gaidīti no plkst. 20.00, lai kopā piedzīvotu saulgriežu nakts burvību. Svinēsim līdz saullēktam, jo senie latvieši ticēja, ka tumsā vairojas ļaunie spēki, bet gaismā labie, tāpēc gaismas pavediens nedrīkst pārtrūkt. Saulei norietot, no stāvkrasta jūrā tiek ripināts ugunsrats, bet pusnaktī savu griezienu uzsāk ugunsdzirnavas. Gaidāma folkloras kopu sadziedāšanās, nakts danči un citas saulgriežu tradīcijas un rituāli. Muzicēs “Jauno Jāņu Orķestris”, “Stiprās sievas” un “Ogas”, kapela “Strops” un folkloras kopa “Suitu dūdenieki”, kā arī Ventspils novada etnogrāfiskais ansamblis “Maģie suiti” un folkloras kopas “Kāndla”, “Sītava”, “Pūnika”, “Pilltīn” un “Urdava”.

Vasaras saulgriežu vakarā Kokmuižas promenādē

Foto: TVNET

Vasaras saulgriežu vakarā, 21. jūnijā, Kocēnu novada pašvaldība aicina no tuvākām un tālākām malām sanākt Jāņa bērnus, lai no plkst. 21.00 Kokmuižas promenādē kopā izdzīvotu un tvertu saulgriežu burvību caur senlatviešu rituāliem, dziesmām un dančiem, kā arī meistarklasē darinātu savu īpašo vainagu. Pasākumu ievadīs Jāņa bērnu sasaukšana, apdziedāšanās un Jāņa tēva godināšana, lai sagatavotos “Svētkiem Jāņa sētā” – būs iespēja vērot un iesaistīties Kocēnu kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīva “Savieši”, “Saviešu bērni” un Valmieras Kultūras centra tautas deju ansambļa "Gauja" priekšnesumos, savukārt Dikļu folkloras kopa "Endzelīte" aicinās ikvienu Jāņa bērnu veikt dažādus vasaras saulgriežu rituālus un tradīcijas. Kad saule būs pavadīta, sāksies latvju danči kopā ar grupu “Ballīšu Orķestris” un pašdarbības kolektīviem. Tiks izdejotas tautā pazīstamas dejas "Šurp, Jāņa bērni", "Pankūkas", "Oira", mugurdancis un daudzas citas.

Ķemeru Nacionālā parka Dunduru pļavās

Foto: Reuters/ScanPix

Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Džūkstes pasaku muzeju 22. jūnijā no plkst. 12.00 līdz 16.00 ielūdz uz Līgo ieskaņas pasākumu Ķemeru Nacionālā parka Dunduru pļavās un turpat netālu esošajā Džūkstes pasaku muzejā. Pasākumā ikviens varēs uzzināt, vai tiešām “visa laba jāņuzāle” pīšanai vainagos, iemācīties uzpīt dabai draudzīgus vainagus, kā arī apgūt senas un mazāk senas rotaļas un spēles jestrākai saulgriežu svinēšanai.

Ja arī tev ir zināmas vietas, kur ielīgos Jāņus vai tiek organizētas saulgriežu norises, padalies ar sev zināmo informāciju komentāros!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu