Venecuēlu pirmoreiz apmeklē ANO cilvēktiesību komisāre

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
ANO augstā cilvēktiesību komisāre Mišela Bačeleta
ANO augstā cilvēktiesību komisāre Mišela Bačeleta Foto: EPA/Scanpix

ANO augstā cilvēktiesību komisāre Mišela Bačeleta trešdien ieradās Venecuēlā, kļūstot par pirmo ANO cilvēktiesību vadītāju, kas apmeklē šo valsti.

Vizīte notiek laikā, kad Venecuēlas kreisais prezidents Nikolass Maduro ir pakļauts starptautiskam spiedienam par savu pretinieku apklusināšanu ar ieslodzīšanu cietumā, spīdzināšanu un pārmērīgu vardarbību.

Ir gaidāms, ka Bačeleta savā pirmajā vizītē Venecuēlā tiksies ar Maduro un opozīcijas līderi Huanu Gvaido, starp kuriem notiek cīņa par varu.

Tas, ka viņas trīs dienu vizīte vispār notiek, ir uzskatāms par nelielu triumfu cilvēktiesību aktīvistiem.

Iepriekšējam ANO augstajam cilvēktiesību komisāram Zeidam Raadam al Huseinam vairākkārt tika liegta ierašanās Venecuēlā, jo viņš bija kritizējis valdības atteikšanos atzīt humānās krīzes esamību.

Pretstatā tam Maduro izrāda gatavību laipni uzņemt Bačeletu, kura ir pārcietusi cietumu un trimdu Čīles militārās diktatūras laikā.

Viņas ierašanās priekšvakarā valdība atbrīvoja 21 opozīcijas aktīvistu, kas tika uzskatīti par politieslodzītajiem, tai skaitā 18 cilvēkus, kas bija aizturēti pret valdību vērstu neseno protestu laikā. Maduro vēl pirms tam sāka atļaut Sarkanajam Krustam piegādāt humāno palīdzību venecuēliešiem.

Īsi pirms Bačeletas ierašanās Maduro valsts televīzijā sacīja, ka ir gatavs uzklausīt jebkādus viņas priekšlikumus, kuru mērķis ir uzlabot apstākļus Venecuēlā.

"Mēs ļoti gaidām viņas vizīti. Tā būs laba Venecuēlas cilvēktiesību sistēmai," teica Maduro.

Gvaido atbalstītāji tomēr aicināja uz protestiem, bažījoties, ka Bačeletai var tikt radīts nereālistisks iespaids par krīzi, kuras dēļ četri miljoni venecuēliešu aizbēguši no valsts, glābjoties no bada, medicīnas pakalpojumu trūkuma un milzu inflācijas.

Bačeleta tiksies arī ar Venecuēlas sociālistu partijas līderi Diosdado Kabeljo, kā arī ar Augstākās tiesas vadītāju un ģenerālprokuroru. Viņa arī plāno satikties ar cilvēktiesību pārkāpumu upuriem un viņu radiniekiem.

Vizītes darba kārtībā nav paredzēti apmeklējumi ieslodzījuma vietās, tai skaitā Elikoides cietumā, kur ieslodzīti daudzi no apmēram 700 aktīvistiem, kurus opozīcija uzskata par politieslodzītajiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu