Irāna ziņo, ka notriekusi ASV dronu (13)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Irānas valsts mediji ceturtdien vēsta, ka Revolucionārā gvarde notriekusi ASV bezpilota lidaparātu. Tas ir jaunākais pavērsiens Irānas un ASV attiecību saspīlējumā saistībā ar Irānas kodollīgumu

(Papildināta ziņa.)

Valsts ziņu aģentūra IRNA vēsta, ka bezpilota lidaparāts "RQ-4 Global Hawk" notriekts Irānas gaisa telpā virs valsts dienvidu provinces Hormozgānas.

Revolucionārā gvarde paziņoja, ka lidaparātu notriekusi ceturtdienas rītā, kad tas ielidojis Irānas gaisa telpā netālu no Kuhmobarakas rajona Hormozgānas provincē, kas atrodas līdzās Hormuza šaurumam.

ASV Centrālā štāba pārstāvis karaflotes kapteinis Bils Urbāns atteicās sniegt komentārus, vai ticis notriekts ASV bezpilota lidaparāts.

Tikmēr ASV amatpersonas, kas vēlas saglabāt anonimitāti, paziņojušas, ka bezpilota lidaparāts notriekts starptautiskajā gaisa telpā virs Hormuza šauruma.

Pēc vienas amatpersonas teiktā, lidaparāts tika notriekts ar Irānas "zeme-gaiss" raķeti. Irānas Revolucionārā gvarde bija paziņojusi, ka lidaparātu notriekuši tās gaisa spēki.

Pagājušonedēļ ASV bruņotie spēki apgalvoja, ka Irāna esot šāvusi uz citu amerikāņu dronu, kas bija nosūtīts uz Omānas līča incidenta vietu.

Kā ziņots, 13.jūnijā Omānas līcī notika uzbrukumi diviem naftas tankkuģiem - Japānai piederošajam kuģim "Kokuka Courageous" un Norvēģijai piederošajam tankkuģim "Front Altair".

Tas nav vienīgais notikums, kas kāpinājis spriedzi ASV un Irānas attiecībās. Irāna četrkāršojusi urāna bagātināšanas tempus, vēršot uz Eiropu spiedienu mainīt 2015.gadā noslēgtā Irānas kodollīguma noteikumus. Savukārt ASV apņēmušās Tuvajos Austrumos dislocēt papildus 1000 karavīrus.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu