Norvēģijas sala, kurā drīz varētu pārstāt skaitīt laiku (2)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Norvēģijas sala Sommaroja, kur saule nenoriet 69 dienas gadā, vēlas kļūt par "bezlaika" zonu un ieviest elastīgākas skolas un darba stundas, lai pēc iespējas vairāk izmantotu garās vasaras dienas.

Salas iedzīvotāji vēlas atbrīvoties no tradicionālajām darba stundām un "ierastās laika skaitīšanas" tā dēvētās Pusnakts saules periodā no 18.maija līdz 26.jūlijam, trešdien paziņoja vietējais iedzīvotājs Kjells Ūve Hvedings.

Viņš šomēnes ticies ar Norvēģijas parlamenta deputātiem, lai iesniegtu desmitiem salas iedzīvotāju parakstītu petīciju par atbalstu "bezlaika zonas" izsludināšanai un pārrunātu praktiskus un juridiskus šķēršļus laikrāžu ignorēšanai.

"Tas ir nedaudz traki, bet vienlaikus tas ir diezgan nopietni," paskaidroja aktīvists.

Sommarojā, kas atrodas uz ziemeļiem no Ziemeļu polārā loka, tumsa valda no novembra līdz janvārim.

Ierosinājums par zonu, kurā nevalda pulksteņa laiki, palīdzētu vietējiem iedzīvotājiem, jo īpaši studentiem, darba devējiem un darbiniekiem pēc iespējas labāk izmantot mēnešus, kad Saule nekad nenoriet.

Atteikšanās no pulksteņa ierobežojumiem "ir lielisks risinājums, bet, visticamāk, mēs nekļūsim par pilnīgu bezlaika zonu, jo tas būtu pārāk sarežģīti," atzina Hvedings. "Bet laika elements ir jāiekļauj darba kārtībā, un mēs varētu iegūt lielāku elastību", lai pielāgotos dienas gaismas ritmam, viņš paskaidroja.

"Ideja ir arī atbrīvoties. Esmu redzējis cilvēkus, kas piedzīvo stresu, jo viņus spiež laika ierobežojumi," piebilda aktīvais salas iedzīvotājs.

Netālu uz rietumiem no Trumses esošajā salā dzīvo 350 cilvēku, kas galvenokārt nodarbojas ar zivsaimniecību un tūrismu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu