Izskatīs likumprojektu par samazinātu OCTA maksājumu ģimenēm ar bērniem-invalīdiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Autobraucēji saulrietā
Autobraucēji saulrietā Foto: Pixabay

Saeima šodien izskatīšanai Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā nodevusi likumprojektu par grozījumiem likumā, paredzot samazinātu transportlīdzekļu īpašnieku obligātā civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas (OCTA) prēmijas maksājumu ģimenēm, kas audzina bērnus ar invaliditāti.

Minētie grozījumi iesniegti Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā un tos izstrādāja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Saeimas frakcijas deputāti.

JKP skaidroja, ka likumprojekts izstrādāts, lai atceltu netaisnīgo attieksmi pret ģimenēm, kuras audzina bērnu ar invaliditāti, kurš pats neatbild par savu pārvietošanos, bet personai, kura šo pārvietošanos nodrošina - vecākam, aizbildnim vai audžuģimenei -, netiek nodrošināta iespēja pretendēt uz samazinātu OCTA maksājumu.

Likumprojekts paredz samazinātu apdrošināšanas maksājumu piemērot tikai vienam attiecīgajai personai piederošam transportlīdzeklim.

Pieņemot, ka vidējā OCTA cena Latvijā varētu būt aptuveni 100 eiro gadā, aptuvenā ietekme uz OCTA Garantiju fondu, ņemot vērā likumprojektā paredzēto 40% atlaidi, būtu 28 000 eiro gadā pie nosacījuma, ka ikkatra ģimene, kura audzina bērnu invalīdu, izmantotu paredzēto apdrošināšanas maksājuma samazinājumu, secinājuši likumprojekta autori.

Vērtējot iespējamo likuma grozījumu ietekmi uz tautsaimniecības attīstību, likumprojekta autori skaidroja, ka samazinātas apdrošināšanas prēmijas maksājuma piešķiršana ģimenēm ar bērnu invalīdu novērsīs likumdevēja pieļauto netaisnību attieksmē pret šādām ģimenēm.

Labklājības ministrijas apkopotā informācija liecina, ka uz 2018. gada decembri Latvijā bija 8262 bērni ar invaliditāti, no kuriem 2290 ir noteikta īpašas kopšanas nepieciešamība, kas pēc būtības varētu tikt pielīdzināma pirmās grupas invaliditātei. Ņemot vērā, ka daļa no šiem bērniem atrodas Valsts sociālās aprūpes centros vai citās ilgstošas aprūpes un rehabilitācijas centros, var secināt, ka aptuveni 8000 bērnu aug ģimenēs.

Tāpat uz 2018.gada decembri Latvijā reģistrētas 629 audžuģimenes. Tomēr šobrīd nav zināms precīzs skaits to ģimeņu, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti.

Likumprojekts paredz apdrošinātāja noteiktās apdrošināšanas prēmijas maksājuma samazināšanu 40% samazināt arī tiem transportlīdzekļu īpašniekiem, kuri ir vecāki, aizbildņi vai audžuģimene, kas audzina nepilngadīgu bērnu invalīdu.

Paredzēts, ka grozījumi likumā spēkā stāsies 2020.gada 1.janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu