Šabala: Piekrist īres līgumam bija slikts lēmums

Valērijs Šabala Foto: Viktors Devjatovs/TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

Latvijas futbola izlases uzbrucējs Valērijs Šabala nožēlo, ka pirms pieciem gadiem viņš neturpināja cīnīties par vietu sastāvā Beļģijas titulētajā komandā "Club Brugge", kas viņu iegādājās no Rīgas "Skonto" par vairāk nekā pusmiljonu eiro. TVNET aicināja futbolistu uz sarunu, lai apspriestu viņa karjeras līkločus un Latvijas izlases nedienas.

Pašlaik 24 gadus vecais Šabala savā karjerā Latvijas futbola izlasē aizvadījis 52 spēles un guvis 12 vārtus. No šīs paaudzes futbolistiem viņš ir vistuvāk valstsvienības rekordam, kas pieder Mārim Verpakovskim - 29 vārti. Līdz savai 25. dzimšanas dienai Verpakovskis izcēlās ar 15 precīziem sitieniem.

Pirmie soļi Latvijas izlasē Šabalam bija veiksmīgi. Jau otrajā spēlē viņš guva divus vārtus, palīdzot valstsvienībai 2013. gadā pārbaudes spēlē cīnīties neizšķirti 3:3 pret spēcīgo Turciju. Šī pretiniece viņam bijusi īpaša, jo Šabala pret Turcijas izlasi trīs spēlēs guvis četrus vārtus.

Tagad jau gandrīz divus gadus Šabala nav guvis vārtus Latvijas izlasē, turklāt komanda spēlē arvien sliktāk. Pēdējās 29 spēlēs nepilnu trīs gadu laikā valstsvienība ir izcīnījusi tikai divas uzvaras.

2012. un 2013. gadā "Skonto" sastāvā Šabala kļuva par Latvijas čempionu. 2014. gadā, kad klubs tuvojās bankrotam, komanda pārdeva Latvijas daudzsološo futbolistu par aptuveni 600 000 eiro "Club Brugge" komandai, kas 15 reizes triumfējusi Beļģijas čempionātā.

Šabala tā arī neaizvadīja nevienu oficiālu spēli "Club Brugge" komandā, kas viņu vairākkārt izīrēja citiem klubiem. Pēc vairākām saraustītām sezonām Kiprā, Čehijā, Polijā, Slovākijā un Latvijā, iepriekšējās divas sezonas Šabala stabili spēlēja Polijas 1. līgas komandā Belsko-Bjalas "Podbeskidzie".

Aizpagājušajā sezonā Šabala guva 9 vārtus, bet šosezon viņš kļuva par līgas labāko snaiperi ar 12 precīziem sitieniem. Tagad viņu gaida jauni izaicinājumi, jo līgums ar "Podbeskidzie" komandu netiks pagarināts.

Latvijas izlases nedienas

TVNET: Ir joprojām emocijas par Latvijas izlases pēdējiem diviem zaudējumiem Izraēlai (0:3) un Slovēnijai (0:5)?

Šabala: Tās spēles tik ātri neaizmirsīs. Izlasē spēlēju piecus gadus, esmu aizvadījis gandrīz 60 spēles. Kopš spēlēju izlasē, spēle pret Slovēniju bija sliktākā, kādu esmu redzējis mūsu izpildījumā.

TVNET: Vladislavs Gutkovskis teica, ka viņš vēlējās, lai šī spēle pēc iespējas ātrāk beidzas...

Šabala: Jā, protams. Es no malas skatījos un arī to vēlējos. No sākuma pretinieki izdarīja spiedienu, taču viņiem nebija tik daudz momentu. Jā, bumba trāpīja pa vārtu pārlikni, taču viņiem nebija momenti viens pēc otra. Tomēr tad viņi piecu minūšu laikā guva trīs vārtus. Tajā brīdi tiešām gribējās, lai tas viss ātrāk beidzas. Todien nebijām gatavi nospēlēt cienīgi.

TVNET: No šīs paaudzes futbolistiem Latvijas izlasē esi labākais vārtu guvējs, taču galvenais treneris Slaviša Stojanovičs tevi ir izmantojis tikai vienā no četrām spēlēm. Jums ir bijusi saruna, kāpēc tā?

Šabala: Jā, runājām pirms spēles ar Slovēniju. Viņš teica, ka tas ir tikai taktikas dēļ. Viņš mani redz kā cita tipa uzbrucēju, bet viņam tagad vajag augumā lielu uzbrucēju, kurš var pieturēt bumbu. Mēs tagad ļoti maz spēlējam ar bumbu, sitam to uz priekšu, kur vajadzīgs liels uzbrucējs. Manuprāt, Gutkovskis ļoti labi nospēlēja, pat pret Slovēniju cīnījās, pieturot bumbu. Treneris pateica, ka man būs iespēja, ka viņš mani redz izlasē. Principā viņš grib spēlēt citādāk, bet tagad viņš rēķinās ar to, kas ir.

TVNET: Cik grūti tev ir sēdēt uz soliņa? Noteikti gribi doties laukumā...

Šabala: Jā, protams, gribas spēlēt. Bet esmu pieradis, ka nebūs tā, ka spēlēsi visu laiku. Nevarētu teikt, ka esmu dusmīgs uz treneri. Esmu dusmīgs, ka nespēlēju. Bet tāda ir mūsu profesija. Ir dažādi treneri, dažāda taktika.

TVNET: Kāda kopuma jums ir atmosfēra Latvijas izlasē? Nesaskaņu nav?

Šabala: Ar atmosfēru viss ir kārtībā. Visi ir draudzīgi, nav nekādu problēmu. Treniņos visi strādā. Nevarētu teikt, ka kāds kaut ko nedara. Varam savākties kopā aiziet kaut kur, piemēram, paēst restorānā.

Valērijs Šabala
Valērijs Šabala Foto: Latvijas Futbola federācija (lff.lv)

TVNET: Tu izlasē ienāci veiksmīgi, gūstot daudz vārtus. Tagad komandai ir problēmas ar vārtu gūšanu. Tev ir skaidrojums, kāpēc šobrīd ir tik grūti tikt līdz pretinieku vārtiem?

Šabala: Ir grūti atrast tam skaidrojumu. Varbūt tāpēc, ka mums tagad ir ļoti maz spēlētāju, kuri ikdienā spēlētu ārzemju klubos. Mums salīdzinoši labi gāja 2016. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā. Kaut arī neuzvarējām nevienu spēli, mēs cīnījāmies cienīgi ar Turciju, Islandi, Čehiju. Atceros, ka tolaik mums vismaz 16 spēlētāji spēlēja ārzemēs, turklāt tiešām spēlēja, nevis sēdēja uz soliņa.

TVNET: Treneris pauda uzskatu, ka trūkst komandas līdera, kurš uzņemtos iniciatīvu un sapurinātu pārējos gan ģērbtuvē, gan laukumā. Tu arī to izjūti?

Šabala: Laukumā - jā. Ārpus laukuma - nē. Mums ir tādi spēlētāji kā Andris Vaņins, kurš visu laiku palīdz pārējiem. Laukumā pietrūkst kāds, kurš visus sapurina.

TVNET: Treneri un paši spēlētāji mēdz teikt, ka treniņos jūs labi saspēlējaties, demonstrējot meistarīgu futbolu, bet spēles nekas no tā nesanāk. Vaina ir psiholoģijā?

Šabala: Domāju, ka jā - 100% tā ir psiholoģija. Treniņos var redzēt, ka mums ir diezgan labi spēlētāji. Par lielajām izlasēm nerunāsim, bet ar Izraēlu un Slovēniju salīdzinot, meistarībā mums nav liela starpība. Jā, viņi varbūt ir mazliet meistarīgāki nekā mēs, bet nav tā, ka mums jāzaudē ar 0:3 vai 0:5. Tāpēc tā ir psiholoģija. Labāk atdot bumbu tālāk, bet pašam nekļūdīties. Mēs baidāmies no kļūdām. Labāk neiešu virsū diviem pretiniekiem, bet atdošu piespēli. Bet varbūt labāk piecreiz sist un divreiz sanāks. Mēs tā nedarām.

TVNET: Droši vien jāiesit daži vārti, lai tas smagums no pleciem noveltos...

Šabala: Jā, varbūt, bet man liekas, ka nepaveicās spēlē pret Poliju. Ja būtu noturējuši kaut neizšķirtu, tas jau būtu psiholoģisks grūdiens, ka mēs varam spēlēt. Kaut arī nospēlējām labi, tomēr neguvām vārtus un piedzīvojām zaudējumu. Līdz ar to palikām tajā pašā vietā. Mums pat bija divi 100% vārtu gūšanas momenti (Vladislavam Gutkovskim un Artūram Karašauskam), kas deva izredzes arī uzvarēt šajā spēlē. 

TVNET: Polijā uz spēli pret Latviju stadionā bija sanākuši vairāk nekā 50 000 līdzjutēju. Kā ir spēlēt šādā atmosfērā? Tomēr lielākā daļa Latvijas futbolistu nav pieraduši spēlēt pie tik pilnām tribīnēm.

Šabala: Domāju, ka tas mūs neietekmēja sliktā ziņā. Pilnās tribīnes drīzāk palīdzēja, jo ejot laukumā jau nedomā par to, ka līdzjutēji ir pret tevi. Kad stadionā ir tik daudz cilvēku, tad vēl vairāk gribi sevi parādīt no labākās puses.

TVNET: Par izsaukumu uz izlasi parasti tiek piešķirtas prēmijas. Vai par iepriekšējo sabraukumu, kurā bija 0:3 un 0:5 zaudējumi, arī saņēmāt prēmiju?

Šajā ciklā pat neesam runājuši par prēmijām. Iepriekš pirms UEFA Nāciju līgas vai kvalifikācijas turnīriem atnāca prezidents un bija kaut kādas sarunas. Tagad nekādi solījumi nebija.

TVNET: Kaut arī nedevies laukumā, kā tu pārdzīvo šādus zaudējumus?

Šabala: Varētu teikt, ka bija kauns - nu nevar tā spēlēt. Ir ļoti grūti to pārdzīvot. Turklāt pat nevar īsti paskaidrot, kāpēc tā notika. Ja būtu kāds konkrēts iemesls, tad to varētu pateikt un viss. Bet mēs paši nevaram to izskaidrot. Ja pret Poliju spēlējām labi, tad šajās divās spēlēs mača gaitā nebija pat teorētiskas izredzes.

TVNET: Nākamās spēles būs septembrī - izbraukumā pret Austriju un mājās pret Ziemeļmaķedoniju. Ja atkal tā zaudēsiet, līdzjutēji diez vai jums piedos.

Šabala: Tāda situācija ir jau ilgu laiku. Mums vajag savākties, galvā to pārvarēt. Saprast, ka mēs varam. Šie rezultāti nenozīmē, ka mums jāzaudē arī nākamās spēles. Vajag saprast, ka kaut kad šai zaudējumu sērijai ir jābeidzas un jāsāk vākt punktus. Šobrīd mums nevajag tikai labu spēli, bet gan punktus. Nav starpība, ar kādu futbolu mēs tos dabūsim. Vajag punktus, lai pārvarētu šo barjeru.

TVNET: Stojanovičs pēc pēdējās spēles teica, ka tas tā nevar turpināties, būšot nopietna saruna ar Kasparu Gorkšu. Esot jāveic būtiskas pārmaiņas. Kā tu redzi, kas būtu tās pārmaiņas?

Šabala: Treneris mums ģērbtuvē pateica to pašu, ka tā nevar turpināties, ka runās ar (Latvijas Futbola federācijas - aut.) prezidentu. Ko viņš darīs un kā viņš grasās mainīt situāciju, to es nezinu. Tas ir trenera darbs.

TVNET: Tamazs Pertija ir izteicies, ka viņš gribētu būt Latvijas izlases galvenais treneris. Arī daži spēlētāji ir atzinuši, ka viņi atbalstītu šo treneri. Kā tu uz to skaties?

Šabala: Grūti pateikt, kā būtu. Izlasē sagatavošanās darbā nav tik daudz laika. Strādājot klubā ir vairāk laika. Nezinu, vai viņš spētu īsā laikā sagatavot izlasi. Protams, mēs "Skonto" laikā pie viņa spēlējām ļoti labu futbolu, bet tam bija vajadzīgs laiks, lai spēlētāji saprastu viņa prasības.

TVNET: Pertija teica, ka 70% spēlētāju viņš pats labi pazīst.

Šabala: Jā, tā ir taisnība. Ļoti daudzi pie viņa ir spēlējuši.

Valērijs Šabala
Valērijs Šabala Foto: Latvijas Futbola federācija

Raibā karjera - 9 klubi 4 gados

TVNET: Šosezon kļuvi par Polijas 1. līgas (pēc spēka 2. līga) labāko vārtu guvēju ar 12 precīziem sitieniem. Kā vērtē sezonu Belsko-Bjalas "Podbeskidzie" komandā?

Šabala: Sezonu varu vērtēt kā labu - ne izcilu, ne sliktu. Man tagad notiek pārrunas ar vienu "Ekstraklasa" klubu. Tāpat ir piedāvājums pagarināt līgumu ar "Podbeskidzie", kā arī vēl divas 1. līgas komandas interesējas.

TVNET: Pašam gribas pārcelties uz "Ekstraklasa"? Vari atklāt, kura ir tā komanda, kas interesējas?

Šabala: Jā, protams, ka gribu. Par mani interesējas Lodzas LKS komanda (šosezon 1. līgā ieguva 2. vietu un izcīnīja tiesības nākamsezon spēlēt "Ekstraklasa" čempionātā - aut.).

TVNET: Tev līgums beidzās, līdz ar to vari runāt ar jebkuru komandu?

Šabala: Jā, līgums beidzās. Pirms diviem gadiem "Podbeskidzie" mani izpirka no Beļģijas kluba "Club Brugge".

TVNET: Kā tu atskaties uz lēmumu 2014. gadā no Rīgas "Skonto" pārcelties uz "Club Brugge"? Tajā komandā tā arī nevienu spēli neaizvadīji...

Šabala: Domāju, ka pāriet uz šo klubu bija pareizi, bet pēc tam pieņēmu sliktu lēmumu, piekrītot īres līgumam uz Kipras komandu (Famagustas "Anorthosis").

Manuprāt, vajadzēja palikt tur, trenēties ar "Club Brugge" pirmo komandu un spēlēt otrajā komandā. Runāju ar treneri un sporta direktoru, viņi pateica, ka pirmajā komandā spēlēt ir vēl par agru, bet otrās komandas līmeni esmu jau pāraudzis. Man šķiet, ka tas bija slikts lēmums no manas puses.

TVNET: Pēc Kipras tevi turpināja izīrēt vairākiem klubiem - spēlēji Čehijā, Polijā, Slovākijā un atgriezies arī Latvijā ("Riga FC"). Juti, ka tas bremzēja tavu izaugsmi, jo nepaliki vienā komandā, kur varētu attīstīties?

Šabala: Jā, protams. Tas ir ļoti grūti. Ja paliktu vienā komandā, iespējams, būtu citādāk.

TVNET: Ko tev saka iekšēja balss, kur nākamsezon spēlēsi?

Šabala: Grūti pateikt. Iespējams, parakstīšu kontraktu ar to pašu komandu (līgums tomēr netiks pagarināts - aut.).

TVNET: Šobrīd izskati variantus tikai Polijā jeb ir kādi piedāvājumi no citu valstu klubiem?

Šabala: Izskatu arī citus variantus, bet primāri ir palikt Polijā.

Valērijs Šabala
Valērijs Šabala Foto: Jakub Ziemianin (www.tspodbeskidzie.pl)

TVNET: Polijā laikam visiem laukumiem 1. līgā jābūt ar dabīgo zālienu. Salīdzinot ar "Ekstraklasa" čempionātu, laikam medijos 1. līga nav tik ļoti atspoguļota.

Šabala: Katrā kārtā divas spēles translē "Polsat" kanālā, kas Polijā ir diezgan liela televīzija. Arī 1. līga tiek diezgan atspoguļota medijos. Katrai komandai ir savs "YouTube" kanāls.

TVNET: Kā tev ar polu valodu? Gutkovskis jau smējās, ka brīžiem ir grūti izteikties latviski, jo pierasts runāt poliski.

Šabala: Man arī tā ir. Mājās es runāju krieviski. Agrāk es labāk runāju latviešu valodā, bet klubā viss notiek poliski. Latviešu valodu sanāk izmantot tikai tad, kad esmu Latvijā, kad ir intervijas medijos, sarunas ar komandas biedriem izlasē, bet tie ir tikai trīs mēneši gadā. Pat ar krievu valodu brīžiem ir grūti. Dažreiz gadījās pat tā, ka es atnācu mājās un ar sievu sāku runāt poliski.

TVNET: Klubā visa komunikācija notiek poliski. Vadība pieņemtu to, ja tu nezinātu poļu valodu?

Šabala: Pieņemtu, bet viņi visi iesaka mācīties poļu valodu. Man komandā bija spēlētāji arī no Grieķijas, Gruzijas un Spānijas. Viņi nerunā poliski. Pat es viņiem dažreiz tulkoju, ko saka treneris.

TVNET: Ko tev klubs nodrošina - dzīvokli, automašīnu?

Šabala: Nē, nenodrošina, bet kluba vadība to visu palīdz sakārtot. 

TVNET: Veicot pārrunas par jaunu līgumu, ko tu sagaidi no ieinteresētajiem klubiem? Kam tiek likts uzsvars - loma komandā, atalgojums?

Šabala: Ar šo klubu principā viss ir sarunāts. Viņi man piedāvāja savus nosacījumus. Tas būs tāds pats kontrakts, kāds man bija tagad. Ja runāšu ar viņiem ("Podbeskidzie") tālāk, tad būs jāvienojas tikai par kontrakta ilgumu.

TVNET: Tā kā tu biji 1. līgas labākais vārtu guvējs, noteikti varēji pasīt algas pielikumu...

Šabala: Man līgums bija pēc sistēmas 2+1. Trešajā gadā bija paredzēta lielāka alga. Kluba jaunais prezidents pateica, ka tādu summu nevarēs man samaksāt. Tāpēc jaunais līgums ir par tādu pašu samaksu kā iepriekš.

TVNET: Cik jums šosezon vidēji nāca skatītāji uz mājas spēlēm?

Šabala: Šosezon aptuveni 3000-3500 skatītāju. Stadions ir jauns ar 15 000 vietām. Tas tika atvērts tikai 2017. gadā. Tur šovasar notika Pasaules U-20 kausa izcīņas spēles.

TVNET: "Podbeskidzie" klubam mērķis gan jau ir izcīnīt ceļazīmi uz "Ekstraklasa"...

Šabala: Jā, protams. Tas arī ir viens no iemesliem, kāpēc varbūt palikšu šajā komandā. Ja nebūtu tāds mērķis, tad nebūtu jēga tur palikt.

Valērijs Šabala
Valērijs Šabala Foto: Jakub Ziemianin (www.tspodbeskidzie.pl)

TVNET: Ir tev tās ambīcijas spēlēt "Ekstraklasa", kur tomēr tas līmenis ir augstāks?

Šabala: Jā, protams. Tagad notiek pārrunas. Redzēsim, kā būs. Tas nav tik viegli, nevar vienā dienā uzreiz parakstīt kontraktu.

TVNET: Kā tev izskatās, LKS tu varētu cīnīties par vadošā uzbrucēja lomu jeb būtu vairāk jāsēž rezervē?

Šabala: Protams, ka varētu cīnīties. Viņi man teica, ka komandā paliks tie paši divi uzbrucēji, kuri šosezon spēlēja 1. līgā. Manā skatījumā, ja es tur tikšu, tad varēšu konkurēt.

TVNET: Kā tu salīdzinātu Polijas 1. līgas čempionātu ar Latvijas virslīgu?

Ja salīdzina futbolistu kvalitāti, tad līmenis ir apmēram tāds pats. Ātrums un spēles ritms augstāks ir 1. līgā. Par infrastruktūru nerunāsim... tur ir daudz, daudz augstākā līmenī nekā virslīgā.

TVNET: Atalgojums ir lielāks nekā virslīgā? Runā, ka tagad virslīgā esot lielākas algas nekā bija vēl pirms dažiem gadiem...

Šabala: Man šķiet, ka virslīgā dažos gadījumos maksā pat vairāk nekā Polijas 1. līgā. 

TVNET: Gutkovskis teica, ka viņa līmeņa spēlētājam 1. līgā alga ir ap 5000 eiro mēnesī. Tev varētu būt līdzīgi?

Šabala: Jā. Kad man atnāca piedāvājums no Polijas, teicu - patiešām tas ir 1. līgā? Tas bija patīkams pārsteigums.

TVNET: "Skonto" komanda savulaik daudziem palika parādā. Tev arī?

Šabala: Jā!

TVNET: Toreiz komandas biedri esot smējušies - Valērij, brauc projām! Proti, lai tevi klubs pārdod, tādējādi algas varētu izmaksāt...

Jā, mani pārdeva, bet pat man neatdeva visu parādu. Tomēr saņēma viņi samērā lielu summu - 600 000 eiro.

TVNET: Tavā profesionāla futbolista karjerā kuram trenerim tu gribētu pateikt lielāko paldies par ieguldījumu? Pie trenera Mariana Pahara tev sanāca spēlēt diezgan labi...

Šabala: Lielu paldies varu teikt Paharam. Viņa vadībā sāku spēlēt "Skonto". Paldies arī Aleksandram Starkovam, jo viņa vadībā nospēlēju savas pirmās trīs spēles Latvijas izlasē. Pēc tam atnāca Pahars un daudz tiku spēlēt.

TVNET: Kādā brīdī viņi ar tevi arī individuāli strādāja?

Šabala: Izlasē mazāk, bet "Skonto" divus gadus ar Paharu strādāju individuāli ļoti daudz - vakaros, brīvdienās. 

TVNET: Ko Pahars tev iemācīja?

Šabala: Strādājām pie vārtiem - kur vajag atvērties, ieņemt pozīciju, kā izdarīt sitienu. Ļoti daudz nianses parādīja. 

TVNET: Kas ir tavas stiprās īpašības laukumā, par kurām tu pats sevi paslavētu?

Šabala: Soda laukumā protu atrast pozīciju. Izskatās, ka tur ir daudz spēlētāju, bet bumba atrod tieši mani. Varu gūt vārtus arī ar tālsitienu, tomēr pārsvarā tas izdodas soda laukumā.

TVNET: Kāds tev tālākais vasaras plāns?

Šabala: Jau svētdien (23. jūnijā - aut.) došos atpakaļ uz klubu. Man kontrakts ir vēl spēka līdz mēneša beigām, tāpēc man vajag atrādīties, nevaru nebraukt atpakaļ. 

TVNET: Līdz kuram laikam vēlies tikt skaidrībā ar jauno līgumu?

Šabala: Aģentam pateicu, ka gaidīšu (piedāvājumus) līdz svētdienai vai pirmdienai. Protams, varētu gaidīt līdz augusta beigām, kamēr transfēru logs ir atvērts, bet gribas mierīgi sagatavoties sezonai, nevis divus mēnešus trenēties kaut kur individuāli. Citādi sāksies sezona, bet varbūt vēl nebūšu labā sportiskajā formā, tāpēc pazaudēšu vēl kādas pirmās piecas spēles.

TVNET: Līdz mēneša beigām tu būsi izlēmis?

Šabala: Jā. Līdz mēneša beigām par 100% būs parakstīts jauns līgums.

P.S. Otrdien, 25. jūnijā, Šabala savā "Facebook" profilā veica ierakstu, kurā viņš atvadījās no "Podbeskidzie" komandas un tās līdzjutējiem. Līdz ar to viņš karjeru turpinās citā klubā.

Savukārt portāls "bielsko.biala.pl" pirmdien ziņoja, ka Šabala esot saņēmis piedāvājumu karjeru turpināt ne tikai Polijā, bet arī Turcijā.

Valērijs Šabala

Vecums: 24 gadi (oktobrī paliks 25)

Augums: 177 cm

Latvijas izlasē: 52 spēles, 12 vārti

Tituli klubos: Latvijas čempions 2012. un 2013. gadā, Latvijas kausa ieguvējs 2011./12. gada sezonā (ar Rīgas "Skonto")

Tituli valstsvienībā: Baltijas kauss 2014., 2016. un 2018. gadā

Pārstāvētie klubi: Rīgas "Daugava", Rīgas "Olimps", Rīgas "Skonto", "Club Brugge" (Beļģija), "Anorthosis" (Kipra), "Jablonec" (Čehija), "MKS Miedz Legnica" (Polija), "Pribram" (Čehija), DAC (Slovākija), "Riga FC", "Podbeskidzie" (Polija).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu