Pusaudzim mutē uzsprāgst E-cigarete. Rezultātā lauzts žoklis un izsisti zobi (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: The New England Journal of Medicine ©2019.

Elektronisko cigarešu ietekme uz veselību joprojām tiek pētīta, tomēr viena lieta gan ir skaidra: dažreiz tās mēdz sprāgt.

Tieši tas notika ar kādu 17 gadu vecu pusaudzi, kurš divas stundas pēc eksplozijas tika ievests uzņemšanas nodaļā. Kā rakstīts ziņojumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The New England Journal of Medicine”, pacientam uz sejas bija dziļas brūces, mutē trūkstoši zobi un lauzts apakšžoklis.

Ārstiem nācās no zēna mutes izraut vairāku zobu saknes, kā arī zem apakšējām smaganām ievietot dentālo plāksni, lai stabilizētu žokļa kaulu. Tomēr arī pēc tam pacienta mute lāgā netaisījās ciet, tāpēc ārsti uz sešām nedēļām ar metāla stieplēm to burtiski aizsēja, lai ievainojumi sadzītu pareizi.

“Kad es ieraudzīju šo pacientu, es neticēju, ka tik lielu postažu var izdarīt vienkārša elektroniskā cigarete. Ir vajadzīgs liels spēks, lai salauztu žokli,” komentēja ārste Keitija Rasela.

Foto: The New England Journal of Medicine ©2019.

Kopš šī negadījuma ir pagājis jau vairāk nekā gads, kura laikā ir bijuši vēl vairāki uzsprāgušu elektronisko cigarešu gadījumi. Piemēram, februārī ASV pēc tā saucamā “veipa” eksplozijas, kas pārrāva galveno kakla artēriju, mira 24 gadu vecs vīrietis.

Elektronisko cigarešu sprāgšanas gadījumi ir reti, tomēr ļoti postoši un bīstami cilvēka dzīvībai. Turklāt patiesais iemesls, kāpēc elektroniskās cigaretes mēdz sprāgt, nav īsti zināms. Šajā gadījumā pacienta elektroniskā cigarete bija labā stāvoklī un darbojās labi.

Pastāv daži pierādījumi, ka sprādzienu var izraisīt problēmas ar ierīces bateriju. Eksperti iesaka smēķētājiem savu ierīci neatstāt lādējamies pa nakti, kā arī neizmantot neoriģinālos lādētājus. Ja baterija ir samirkusi vai bojāta, tā ir nekavējoties jānomaina, kā arī to nedrīkst uz ilgu laiku atstāt lielā karstumā vai aukstumā.

Pusaudzim, kurš pārdzīvoja sprādzienu, joprojām trūkst vairāku zobu, tomēr šajā vasarā viņš cer pie tiem tikt.

Runājot par smēķēšanu, puisis to ir atmetis, kas ir visai pašsaprotams solis.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu