Ungārijā piespriež mūža ieslodzījumu cilvēku kontrabandistiem par 71 imigranta nāvi

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Apelāciju tiesa Ungārijas pilsētā Segedā ceturtdien piesprieda mūža ieslodzījumu četriem cilvēku kontrabandistiem, kas atbildīgi par 71 imigranta bojāeju refrižeratorā pirms nepilniem četriem gadiem.

Trīs apsūdzētajiem sods piespriests bez iespējas uz pirmstermiņa atbrīvošanu, bet ceturtais pēc 30 gadiem varēs lūgt pirmstermiņa atbrīvošanu.

Spriedums ir galīgs un nav pārsūdzams.

Zemākas instances tiesa pirms gada trim Bulgārijas pilsoņiem un vienam Afganistānas pilsonim piesprieda 25 gadu cietumsodu bez iespējām uz pirmstermiņa atbrīvošanu.

Apelāciju tiesas kolēģijas priekšsēdētājs norādīja, ka bargāks sods atspoguļo nozieguma nopietnību.

59 vīrieši, astoņas sievietes un četri bērni no Sīrijas, Irākas un Afganistānas 2015.gadā nosmaka refrižeratora kravas piekabē. Viņi bija samaksājuši kontrabandistiem par izvešanu caur Ungāriju laikā, kad migrācija pa tā dēvēto Balkānu maršrutu sasniedza augstāko punktu.

Migranti bija iekāpuši refrižeratorā pie Morahalomas ciema, kas atrodas Ungārijas dienvidos pie Serbijas robežas, un mašīna pēc tam devās uz Austriju.

Šī kravas automašīna ar Ungārijas numurzīmēm 2015.gada 27.augustā tika atrasta pamesta uz šosejas rezerves joslas pie Parndorfas ciema Austrijā Ungārijas robežas tuvumā.

Kontrabandisti nebija vēlējušies apstāties un vēdināt automašīnu, baidoties, ka tiks pieķerti, bet līdz Austrijas robežai migranti jau bija nosmakuši. Atklājot notikušo, kontrabandisti pameta automašīnu un aizbēga.

Lai gan līķi tika atrasti Austrijas teritorijā, prāva notika Ungārijā, jo tiesu mediķi secināja, ka upuru dzīvības izdzisa vēl Ungārijas teritorijā.

Upuri bija daļa no imigrantu viļņa, kad desmit mēnešu laikā 2015.-2016.gadā caur Balkānu valstīm Eiropā ieradās vairāk nekā viens miljons cilvēku no Āzijas un Āfrikas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu