Apstiprina izmaiņas sabiedrisko mediju valdes locekļu atlases kārtībā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeima. Ilustratīvs attēls.
Saeima. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz precizēt sabiedrisko mediju valdes locekļiem izvirzāmās prasības un atlases procedūru, kā arī valdes atsaukšanas kārtību.

Saeimas Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš (KPV LV) iepriekš skaidroja, ka izmaiņas nepieciešamas, lai neatkārtotos situācija, kāda piedzīvota ar Latvijas Televīzijas pēdējām valdes vēlēšanām. Būtiski, lai sabiedriskos medijus vadītu cilvēki ar nevainojamu reputāciju, augstāko izglītību, zināšanām par nozari un citām kompetencēm, kas nepieciešamas konkrētam valdes locekļa amatam.

Grozījumi paredz kā obligātu prasību valdes locekļiem noteikt iepriekšēju pieredzi valdes, padomes vai augstākā līmeņa vadītāja amatā, nosakot, ka iepriekšēja pieredze mediju jomā tiek uzskatīta par priekšrocību. Tāpat kā obligātas prasības noteiktas valsts valodas un vismaz vienas oficiālās Eiropas Savienības valodas zināšanas, augstākā izglītība vismaz maģistra grāda līmenī, izpratne par mediju nozari, īpaši par sabiedrisko mediju lomu, kā arī zināšanas par publisko personu kapitālsabiedrību pārvaldību.

Savukārt, lai nodrošinātu valdes locekļu iecelšanas procesa caurskatāmību, paredzēts izveidot sabiedrisko mediju valdes locekļu Nominācijas komisiju, norādīts likumprojekta anotācijā. Iecerēts, ka komisijas vairākumu veidos neatkarīgie eksperti, nodrošinot žurnālistikas, mediju, personāla vadības, korporatīvās pārvaldības un uzņēmējdarbības vadības jomu pārstāvniecību.

Noteikts, ka Nominācijas komisija valdes locekļa amatam varēs izvirzīt vairākus kandidātus, savukārt Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) no tiem ievēlēšanai izvirzīs vienu, kura vārdu un uzvārdu nedēļu pirms ievēlēšanas publiskos NEPLP mājaslapā. Tāpat paredzēts, ka NEPLP locekļiem būs tiesības iepazīties ar visu vērtējamo kandidātu iesniegtajiem dokumentiem, parakstot apliecinājumu par informācijas neizpaušanu trešajām personām.

Tāpat ar likuma grozījumiem noteikti konkrēti gadījumi, kuros NEPLP var atsaukt valdes locekli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu