Ministrs: Igaunijai ar Latviju nav rakstveida vienošanās par akcīzes likmēm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Igaunijai ar Latviju nav nekādas saistošas rakstveida vienošanās par akcīzes nodokļa likmēm, ceturtdien paziņojis Igaunijas iekšlietu ministrs Marts Helme, komentējot Latvijas Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) izteikumu, ka pirms vairākiem gadiem abas valstis noslēgušas vienošanos par to, ka Latvija cels akcīzes nodokli, tuvinoties Igaunijas līmenim.

Pēc Helmes teiktā, tas, par ko runā Latvijas puse, nav nekas vairāk kā domu apmaiņa šai jautājumā Baltijas Asamblejas laikā.

"Ja Latvijas premjers apgalvo pretējo, tad runa ir par iekšpolitisku propagandu pašā Latvijā," piebildis politiķis, kas pārstāv Igaunijas Konservatīvo tautas partiju (EKRE).

Vienlaikus Helme izteicies, ka Latvija, gatavojoties pazemināt akcīzes nodokli alkoholam, rīkojas daudz saprātīgāk nekā divas iepriekšējās Igaunijas valdības.

"Taču tā analīze, kas lika izdarīt secinājumu par nepieciešamību pazemināt akcīzi Igaunijā, joprojām ir aktuāla," viņš uzsvēris, piebilstot, ka cenu pazeminājuma dēļ alkohola cenas abās valstīs izlīdzināsies un alkohola pārrobežu tirdzniecība izzudīs pati.

"Bet ir pilnīgi skaidrs - un tas lielā mērā skaidrojams ar kraso akcīzes nodokļa pieaugumu Somijā, ka mūsu ziemeļu kaimiņu alkotūrisms atsāksies un nodokļu ieņēmumi Igaunijā saistībā ar akcīzes likmju samazināšanu neapšaubāmi uzlabosies. Apgalvojumiem, ka mēs ar savu akcīzes nodokļa pazemināšanu esam izgāzušies, nav pamata," paziņojis Igaunijas iekšlietu ministrs.

"Nekādu akcīžu karu mēs nesākam un jaunus nodokļa likmes pazeminājumus neplānojam," viņš uzsvēris.

Kā trešdien intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" izteicās Latvijas Ministru prezidents, pirms vairākiem gadiem abas valstis noslēgušas vienošanos par to, ka Latvija cels akcīzes nodokli, tuvinoties Igaunijas līmenim, un toreiz Latvija apņēmusies to darīt pakāpeniski, lai izvairītos no kontrabandas alkohola tirdzniecības apmēru pieauguma.

"Es nekādā gadījumā nevēlos akcīzes karu ar Igauniju, bet, ja igauņi lauž vienošanos un sāk šo karu pret mums, tad mums nekas cits neatliek, kā atbildēt ar attiecīgu akcīzes samazinājumu," paziņoja Kariņš, piebilstot, ka telefonsarunā apspriedis šo jautājumu ar Igaunijas premjeru Jiri Ratasu, bet cer sīkāku skaidrību gūt ceturtdien un piektdien, tiekoties ar viņu Briselē.

Ratass savukārt norādījis, ka Igaunija neiesaistīsies alkohola akcīzes nodokļa karā ar Latviju un neplāno tā turpmāku pazemināšanu.

Latvija alkohola akcīzes nodokļa likmes paaugstināja martā, un tagad tās ir aptuveni tādas pašas kā Lietuvā, bet joprojām daudz zemākas nekā Igaunijā.

Kā ziņots, Igaunijas parlaments pieņēmis likumu, kas paredz no 1.jūlija par 25% samazināt akcīzes nodokli daļai alkoholisko dzērienu - alum, sidram un stiprajiem dzērieniem.

Latvijas Saeima šodien pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā par akcīzes nodokli, stiprajam alkoholam tā likmi samazinot par 15%, ņemot vērā, ka šā nodokļa pazemināšana Igaunijā radījusi risku alkoholisko dzērienu tirdzniecības apjomu un attiecīgi budžeta ieņēmumu samazināšanai. Noteikts, ka likumprojekts otrajā lasījumā tiks skatīts tuvākajā ārkārtas sēdē, kuru izsludinās Saeimas prezidijs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu