Drošiem un veseliem svētkiem – kam jābūt tavā Jāņu aptieciņā?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Jāņi ir laiks, kad uz pāris dienām izrauties no darba vides, lai atpūstos un kopā ar ģimeni, draugiem un radiem svinētu vasaras saulgriežus. Lai gada visgarākās dienas svinības un līgošana visas Jāņu nakts garumā nesagādātu negaidītas veselības problēmas vai sadzīviskas rūpes, farmaceite Ilze Priedniece sniedz ieteikumus par to, kas katram būtu jāiekļauj savā Jāņu aptieciņā.

Mielasta baudīšana – ar mēru

Jāņos galdā tradicionāli tiek celts siers, gatavoti dažādi gaļas ēdieni un citi garšīgi labumi, kas lielākos apjomos var izraisīt vēdergraizes. Farmaceite I. Priedniece atgādina – lai izvairītos no gremošanas traucējumiem un vēdera sāpēm, vislabākais risinājums ir neēst pārlieku daudz un ievērot mēru. Tomēr gadījumos, kad svinību laikā ir parādījušies gremošanas traucējumi, noderēs gremošanu veicinoši līdzekļi – fermentu preparāti tablešu veidā, kas palīdzēs ātrāk sašķelt pārtiku un atgūt labu pašsajūtu. Farmaceite piebilst, ka caurejas vai saindēšanās gadījumā lieti noderēs aktivētā oglīte, pulveri ar diosmectītu vai silīcija gels kuņģa un zarnu traktam.

Ugunskurs, grils un naži – svinību nedrošā zona!

Līgošana ierasti noris ugunskura un grila tuvumā, kā arī svētku laikā pārtikas sagatavošanai pastiprināti tiek izmantoti naži, iesmi un citi asi priekšmeti, kas paaugstina apdegumu un sadzīvisku traumu risku. I. Priedniece uzsver, ka nelielu apdegumu gadījumā cietusī vieta nekavējoties jādzesē zem vēsa, tekoša ūdens un jāapstrādā ar speciāliem pantenola putu aerosoliem vai krēmiem.

Speciāliste norāda, ka nekādā gadījumā uz apdeguma nevajag likt skābo krējumu, eļļu vai citus pārtikas produktus.

Savukārt nelielu brūču un skrambu gadījumos Jāņu aptieciņā jābūt dezinficējošiem līdzekļiem, kā arī plāksteriem un marles saitei. Jāņu aptieciņā var iekļaut arī aukstuma aerosolu, ko izmantot pirmajai palīdzībai sastiepumu un sasitumu gadījumos, piemēram, lecot pāri Jāņu ugunskuram.

Ādas aizsardzībai un labsajūtai

Saulainā un karstā laikā, gatavojoties svinībām, svarīgi atcerēties par pastiprinātu ādas aizsardzību. Farmaceite uzsver, ka šādos laikapstākļos ieteicams izvēlēties kvalitatīvus un ādas tipam piemērotus ādas kopšanas un aizsardzības līdzekļus. Speciāliste atklāj, ka neviens saules aizsargkrēms nenodrošina 100% aizsardzību, bet ir svarīgi, lai tie aizsargātu gan pret UVA, gan pret UVB stariem. Cilvēkiem ar gaišāku ādu, kā arī rozācijas, pigmentācijas plankumu vai rētu gadījumā ieteicams izvēlēties krēmus ar SPF50+, savukārt ādas slimības aknes gadījumā jālieto aizsarglīdzekļi ar SPF 30-50. Saules aizsargkrēmi rūpīgi jāuzklāj ādai 20-30 minūtes pirms iziešanās saulē, un tas jāatkārto ik pēc 2 stundām, tūlīt pēc peldēšanās vai pastiprinātas svīšanas. Tāpat farmaceite aicina regulāri dzert ūdeni un ilgstoši neatrasties atklātā saulē, sevišķi no pulksten 11:00 līdz 16:00. Taču, ja, pinot Jāņu vainagus, ir sanācis saules staros uzkavēties ilgāku laiku, ieteicams atpūsties vēsā un ēnainā vietā, lietot daudz šķidruma un uzlikt vēsas kompreses. Lai mazinātu saules staru izraisīto ādas kairinājumu, ādai ieteicams uzklāt pieniņu vai krēmu ar pantenolu.

Mainīgie laikapstākļi – sagatavoties neparedzamajam

Līgo svētkiem nereti ir raksturīgi neparedzami laikapstākļi, karstai saulei mijoties ar lietu un vēju. Tāpēc ir svarīgi laicīgi parūpēties par atbilstošu apģērbu un apaviem. Karstā laikā ieteicams izvēlēties vieglu, gaišu, no lina vai kokvilnas darinātu apģērbu, savukārt, lai Jāņu vakaru nesabojātu lietus un vējš, vēlams sagatavot siltāku jaku un gumijas zābakus. Farmaceite atgādina arī par nepieciešamību karstā laikā valkāt galvassegu un acu aizsardzībai lietot saulesbrilles.

Pret kukaiņu kodumiem un niezi

Nostiprinoties siltam un karstam laikam, aktivizējas arī odi, ērces un citi kukaiņi, kas līgotājus var nepatīkami pārsteigt vai pat sabojāt svētku norisi. Tāpēc farmaceite aicina Jāņu aptieciņā noteikti iekļaut aerosolus un kukaiņu atbaidīšanas aproces. Ja kukainim izdevies iekost un āda sāk sūrstēt vai pampt, koduma vietu nepieciešams apstrādāt ar dezinficējošu aerosolu. Lai novērstu niezi un tūsku, noderēs antihistamīna geli, kurus koduma vietai uzklāj vairākas reizes dienā.

Speciāliste atgādina, ka pirms svinību sākuma ir svarīgi lietot arī ērces atbaidošus līdzekļus.

Raksts tapis sadarbībā ar BENU Aptieka

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu