Lietuvā divos uzlauztos portālos publicētas viltus ziņas par valstī notiekošajām militārajām mācībām

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Lietuvā šonedēļ uzlauzti divi ziņu portāli un tajos publicētas viltus ziņas saistībā ar valstī notiekošajām militārajām mācībām.

Portālos "Valstietis.lt" un "Baltictimes.com" trešdien lietuviešu un angļu valodā izplatīta viltus ziņa, ka mācību laikā, izmantojot šāviņus ar vājinātu urānu, radioaktīvais piesārņojums nonācis Nerē un piesārņotais ūdens nokļuvis Kauņas iedzīvotāju mājās.

Lietuvas amatpersonas šīs viltus ziņas vērtējušas kā apzinātu provokāciju, kas vērsta pret Lietuvas Bruņotajiem spēkiem.

"Tie ir meli, kuru mērķis ir kompromitēt Lietuvas Bruņotos spēkus un NATO sabiedrotos, kas piedalās mācībās," ziņu aģentūrai BNS sacījusi Aizsardzības ministrijas pārstāve Rūta Apeiķīte.

Militārajās mācībās "Geležinis vilkas" ("Dzelzs vilks") šobrīd Lietuvā piedalās 4000 karavīru no desmit NATO valstīm.

Šis nav pirmais gadījums, kad Lietuvā tiek uzlauzti ziņu portāli, lai tajos publicētu viltus ziņas, kas skar šīs valsts aizsardzības sistēmu.

Kā Lietuvas sabiedriskās raidorganizācijas LRT ziņu dienestam ceturtdien sacījis Lietuvas aizsardzības ministra vietnieks Edvīns Ķerza, hakeru rokraksts un stils atkārtojas. Vienlaikus viņš paudis bažas, ka Lietuvas mediji šai ziņā joprojām ir ievainojami.

"Lai gan plašsaziņas līdzekļi patiešām nopietni strādā, lai ieviestu ieteiktos labās kiberdrošības prakses instrumentus, tomēr daži no tiem vēl aizvien ir ievainojami," viņš atzinis. "Ir iespējams publicēt melīgu un maldinošu ziņu, kura, no vienas puses, izskatās ļoti pārliecinoši, bet no otras - drīzāk saistāma ar pilnmēness ietekmi nekā ar patiesībai atbilstošu informāciju."

Kā uzskata izlūkdienestu amatpersonas, lielāko apdraudējumu Lietuvas kibertelpai rada Krievijas izlūkdienesti un drošības dienesti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu