Filipīnās atrasta jauna kuģu tārpu suga, kas “rij” akmeņus (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: J. Reuben Shipway, et al./Proceedings of the Royal Society B

Kuģu tārpi savu vārdu ieguvuši tāpēc, ka mēdz bojāt koka kuģu un laivu korpusus. Mūsdienās šie tārpi apdraud dokus, piestātnes un citas koka struktūras, tomēr vismaz viena šo tārpu suga priekšroku dod maķenīt cietākai maltītei.

“Mēs atklājām visai pārsteidzošu jaunu kuģu tārpu sugu,” komentēja pētnieks Reubens Šipvejs.

Starptautiska zinātnieku komanda jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Proceedings of the Royal Society B”, atklāja jaunu kuģu tārpu sugu, kas spēj izēsties cauri akmeņiem. Filipīnas upē zinātnieki novēroja, kā šie tārpi burtiski izēd sev ceļu caur kaļķakmens gabaliem.

Patiesībā zinātnieki šo kuģu tārpu sugu pirmo reizi pamanīja jau pirms desmit gadiem, tomēr toreiz nebija iespējams veikt jaunās sugas visaptverošu pētījumu.

Pētījumā jaunā suga nodēvēta par “Lithoredo abatanica” un aprakstīta kā ļoti īpatnēja, jo zinātniekiem nācās pat izveidot jaunu ģinti, lai to varētu pienācīgi klasificēt.

Foto: J. Reuben Shipway, et al./Proceedings of the Royal Society B

Pētījumā zinātnieki pāršķēla kaļķakmens paraugus un izņēma no tiem tārpus, pēc tam ievietojot tos novērošanas konteineros. Jaunās sugas īpatņiem ir garāki un plakanāki zobi nekā to radiniekiem. Šie zobi ir daudz labāk piemēroti, lai izgrauztos cauri akmeņiem nevis kokam. Akmeņus ēdošie tārpi ir baltā krāsā un izskatās vairāk pēc tārpiem nevis moluskiem.

Kad pētnieki izpētīja minerālu daļiņas šo tārpu zarnās, noskaidrojās, ka tās atbilst kaļķakmens paraugiem, no kuriem šie tārpi bija izņemti. Arī laboratorijas konteinerā zinātnieki novēroja, kā šie tārpi ieēdas akmeņos.

Vajadzīgās barības vielas, visticamāk, tie iegūst nevis no akmeņiem, bet gan planktoniskajām aļģēm un citiem augiem. Akmens iekšienē šie tārpi meklē patvērumu – vietu, kur drošībā pavadīt savas dzīves ciklu. Kā arī, iespējams, akmens daļiņas palīdz labāk sagremot barību.

“Lai arī ir zināmas daudzas bezmugurkaulnieku sugas, kas mēdz slēpties akmeņos, tomēr nav zināmas citas sugas, kuras akmeņus izlaiž cauri savam zarnu traktam,” teica pētnieki.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu