Gribi būt veselīgs un laimīgs? Izvēlies apzinīgu dzīvesbiedru (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Pāris virtuvē
Pāris virtuvē Foto: Picture alliance/Scanpix

Dzīvesbiedra raksturs var iespaidot tavu dzīvi ļoti dažādos veidos. Piemēram, pētījumos ir pierādīts, ka apzinīgi un punktuāli partneri var nākt par labu otra cilvēka veselībai. Jaunākajā pētījumā savukārt pierādīts, ka ar minētajām rakstura īpašībām apdāvināti partneri var pozitīvi iespaidot dzīves kvalitāti kopumā.

Cilvēka raksturs un personība atspoguļo tā domāšanas veidu, jūtas un uzvedību. Psihologi mēdz izšķirt piecas galvenās personības iezīmes: ekstraversiju, atvērtību jaunām pieredzēm, apzinīgumu, emocionālo stabilitāti un pieklājību. Parasti šīs īpašības tiek mērītas ar testu palīdzību, kas psihologam ļauj beigās izveidot cilvēka personības profilu.

Kā izdevumā "Time" raksta psiholoģe Linna Viljamsa, cilvēka raksturam un personībai var būt ļoti liela ietekme uz tā veselību un pat mūža ilgumu. Pētījumos ir pierādīts – jo cilvēks ir apzinīgāks, jo garāks ir viņa mūžs. Ņemot vērā, ka apzinīgiem cilvēkiem ir augsta pašdisciplīna, un tie ir organizētāki un rūpīgāki par neapzinīgiem cilvēkiem, viņi bieži izvēlas veselīgāku dzīvesveidu un nopietnāk rūpējas par savu veselību, nekā viņu mazāk apzinīgie biedri.

Tomēr ir skaidrs, ka cilvēka personība var ietekmēt ne tikai viņa paša, bet arī dzīvesbiedra veselību. ASV zinātnieku veiktā pētījumā, kurā pētīta sakarība starp 2203 pāru dzīvesbiedru apzinīgumu un veselību. Atklājās, ka vīriešu apzinīgumam bija ietekme uz attiecīgās partneres veselību un otrādāk. Šis atklājums tika apstiprināts arī krietni jaunākā pētījumā.

Labāka dzīves kvalitāte

Jaunajā pētījumā zinātnieki pievērsās arī jaunāka gadu gājuma pāriem, lai noskaidrotu, vai partneru apzinīgums ietekmē viens otra dzīves kvalitāti. Termins “dzīves kvalitāte” sevī iekļauj cilvēka apmierinātību ar dzīvi, kā arī fiziskās un psiholoģiskās veselības stāvokli, un sociālās attiecības.

Pētnieki aptaujāja 182 romantiskās attiecībās esošus pārus vecuma grupā no 18 līdz 78 gadiem. Visiem pāriem attiecību stāžam bija jābūt vismaz 6 mēneši. Aptuveni puse no pāriem bija precējušies, un lielākā daļa no visiem pāriem dzīvoja kopā. Vidēji pāru kopābūšanas stāžs bija 10 gadu liels.

Katram pētījuma dalībniekam atsevišķi bija jāatbild uz dažādiem jautājumiem, neapspriežot tos ar savu partneri. Balstoties uz atbildēm, pēc tam bija iespējams radīt katra indivīda personības raksturojumu.

Atbilžu analīze parādīja, ka katra indivīda personīgais apzinīguma līmenis bija cieši saistīts ar viņu dzīves kvalitāti, turklāt tiem cilvēkiem, kuru apzinīguma līmenis bija augstāks, palielinājās arī dzīves kvalitāte. Šis atklājums tika novērots gan vīriešu, gan sieviešu vidū.

Šis atklājums parāda to, ka katra dzīvesbiedra personība un raksturs ir cieši saistīts ar veselību, tāpēc izvēlies savu mīļoto rūpīgi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu