Arī šogad visvairāk līgotāju svinēs lauku mājās

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Interneta izpētes un tehnoloģiju uzņēmums "Gemius" veicis Latvijas iedzīvotāju aptauju, kurā noskaidrots, ka vasaras saulgriežos joprojām populāri doties prom no pilsētas un gada īsāko nakti pavadīt lauku mājās un brīvā dabā. Taču liela daļa līgotāju joprojām nezina, kur svinēs svētkus, vai jau izlēmuši tos nesvinēt.

Tā kā oficiālās svētku brīvdienas šajos saulgriežos ilgs trīs dienas, liela daļa Latvijas iedzīvotāju izvēlējušies Jāņus svinēt savās lauku mājās vai vasarnīcās (34 procenti). Atskatoties uz pagājušo gadu, šis rādītājs ir nedaudz krities - salīdzinot ar 2018. gadu, gandrīz par 3 procentiem mazāk svinētāju dosies prom no Rīgas, taču jāatzīmē, ka 2017. gadā lauku mājās svinēt bija iecerējuši vien nepilni 33 procenti respondentu.

Tikmēr arvien vairāk respondentu svētkus svinēs savos pilsētas mājokļos - ja pagājušajā gadā savā dzīvoklī svinēja 8 procenti aptaujāto, tad šogad pilsētas mājās svinēs jau 14 procenti iedzīvotāju.

Salīdzinot ar 2018. gadu, krities to respondentu skaits, kas svētkus iecerējuši svinēt brīvā dabā - ja vēl pagājušogad tie bija 14 procenti, tad šogad vairs tikai 10 procenti, turklāt gadu griezumā šim rādītājam ir tendence kristies, jo vēl 2017. gadā vairāk kā piektdaļa respondentu svētkus bija iecerējuši pavadīt brīvdabā.

Tāpat jāatzīmē, ka vēl nedēļu pirms Līgo svētkiem gandrīz 14 procenti respondentu nebija izlēmuši, kur svinēs svētkus, bet tikai mazliet vairāk - 16 procenti - jau zināja, ka svētkus nesvinēs. Šogad respondenti varēja norādīt arī, ka Līgo vakaru pavadīs darbā, ko izvēlējās gandrīz 4 procenti aptaujāto. Respondenti, kas vēlējās norādīt citas svinību alternatīvas, atklāja, ka svētkus svinēs pie radiem un draugiem, svinēs tradicionālos saulgriežus pirms oficiāli svinamās dienas, līksmos dārzā vai īrēs māju svinībām. Taču kāds respondents gada īsākajā naktī rakstīs doktora disertāciju un līgošanu atstās nākamajam gadam.

Šogad aptaujā piedalījās 3348 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu