Politologs: Mēra ievēlēšana lielā mērā atkarīga no "Neatkarīgo deputātu frakcijas" (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Politologs Ojārs Skudra
Politologs Ojārs Skudra Foto: Ieva Čīka/LETA

​ Rīgas domes priekšsēdētāja ievēlēšana līdz 20.augustam lielā mērā būšot atkarīga no "Neatkarīgo deputātu frakcijas", jo viņiem atliek atbalstīt kādu no "Gods kalpot Rīgai" (GKR) un vairākums tikšot saglabāts, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors, politologs Ojārs Skudra.

""Neatkarīgo deputātu frakcija" nevarētu būt ieinteresēta pirmstermiņa domes vēlēšanās, "Saskaņa" viņus neņems, jaunu partiju dibināt ir bezcerīgi un finansiāli neviens viņiem nepalīdzēs, jo kā četrinieks viņi ir bezperspektīvi," pauda Skudra.

Politologs skaidro, ka "Neatkarīgo deputātu frakcijā" esošie Valērijs Petrovs, Vadims Baraņņiks, Vitālijs Dubovs un Aleksejs Rosļikovs, no Jaunās Konservatīvas Partijas (JKP) izslēgtie deputāti Imants Keišs un Druvis Kleins, un pie frakcijām nepiederošais deputāts Oskars Putniņš visdrīzāk būtu gatavi atbalstīt kāda ievēlēšanu, jo ārkārtas vēlēšanās mandātus viņi visticamāk negūšot.

Baraņņika un Daugavpils mēra Andreja Elksniņa (S) brauciens uz Maskavu, liekot domāt par iekšējām nesaskaņām un pretrunām, kas vērš uzmanību uz Nilu Ušakovu (S) un Andri Ameriku (GKR), sacīja Skudra.

"Nav izskanējusi skaidra atbilde, vai vēlēšanās Ušakovs nevarētu atkal kandidēt un vadīt partiju - viņš to kategoriski nav noliedzis. Es izdaru secinājumu, ka spriežot pēc tā, kas notiek Rīgā būtu loģiski "Saskaņai" rīkot partijas kongresu. Eiropas Parlaments (EP) jau jūlija sākumā sāk strādāt, tamdēļ Ušakovam jābūt skaidrībai, ko viņš darīs vai nedarīs," apgalvoja politologs.

Ušakovs varētu nolikt EP deputāta mandātu un kandidēt uz Rīgas domes mēra amatu, prognozē Skudra, tomēr esot vairāki traucēkļi - joprojām tiek skatīts administratīvās tiesas iesniegums, kurā Ušakovs apstrīd savu atstādināšanu no mēra amata, kā arī Rīgas mērs var tikt ievēlēts noteiktajā termiņā, vai var notikt pirmstermiņa vēlēšanas.

Skudra sacīja, ka "Latvijas attīstība" (LA) visdrīzāk atbalstītu Burovu, vai kādu citu no GKR, kas nav Turlais, savukārt, noteikti neatbalstītu "Saskaņas" kandidātus.

"Koalīcija varētu būtu "Saskaņa", GKR un LA, jo tad iznāk vairākums un tiek ievēlēts mērs, bet tādā gadījumā LA ir jāiet uz piekāpšanos, lai ko panāktu, bet LA jāvienojas arī ar partiju "Par!", lai tas neatstāj negatīvu gaismu uz frakcijas darbu Saeimā," prognozēja Skudra.

Pirmstermiņa vēlēšanās varētu būt "Saskaņa" ar citiem politiskiem spēkiem, ne tikai GKR, jo Skudras prāt Ušakova stratēģiskais mērķis varētu būt "pierādīt savu derīgumu valdībai nacionālā mērogā."

Jau ziņots, ka Rīgas domes priekšsēdētājs Turlais nav izturējis uzticības balsojumu, līdz ar to zaudēja galvaspilsētas mēra amatu.

Neuzticību Turlajam izteica 31 deputāts - visa opozīcija, pie frakcijām nepiederošais deputāts Oskars Putniņš un "Neatkarīgo deputātu frakcija", ko veido četri no "Saskaņas" izslēgtie politiķi Petrovs, Rosļikovs, Dubovs un Baraņņiks.

Pēc balsojuma par Rīgas mēra Daiņa Turlā (GKR) gāšanu no Jaunās konservatīvās partijas (JKP) izslēgti deputāti Imants Keišs un Druvis Kleins, aģentūrai LETA apliecināja JKP Rīgas domes frakcijas vadītājs Jānis Ozols (JKP).

Keišs izslēgts no partijas saistībā ar atturēšanos balsojumā par Turlā gāšanu, kā to bija nolēmusi frakcija, skaidroja Ozols.

Ozols teica, ka pēc Keiša izjautāšanas par šādas rīcības cēloņiem viņš sniedzis paskaidrojumu, ka atturējies balsot par Turlā gāšanu no amata, jo vēlējis saglabāt deputāta mandātu.

Ozols pauda uzskatu, ka Keišam nav svarīgas partijas vērtības, bet deputāta "krēsls". "Keiša tālākā rīcība ar mandātu tikai parādīs, cik godīgs vai negodīgs viņš ir," teica Ozols.

Keišs aģentūrai LETA atzina, ka Turlā gāšanu tik tiešām nav gribējis atbalstīt. "Uzskatu, ka viņam bija atvēlēts pārāk maz laika strādāšanai. Turklāt esmu arī pret ārkārtas vēlēšanām," sacīja Keišs.

Tikmēr Kleins no partijas izslēgts, jo, neskatoties uz balsojumu atbilstoši frakcijas lemtajam, bijis pretējos uzskatos par tālāko rīcību.

LETA jau vēstīja, ka pēc Rīgas mēra Daiņa Turlā (GKR) ievēlēšanas ir sašķēlusies partijas "Saskaņa" Rīgas domes frakcija. No frakcijas "par rupjiem pārkāpumiem" izslēgti minētie četri biedri.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu