Gruzijas parlamenta spīkers atkāpjas no amata (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Pēc aizvadītās nakts protestiem, kuros tika ievainoti 240 cilvēki, Gruzijas parlamenta spīkers Iraklijs Kobačidzesno piektdien atkāpies no amata.

Valsts televīzija vēsta, ka par Kobačidzesno demisiju paziņots valdošās partijas "Gruzīnu sapnis" līderu sanāksmē.

Kobačidzesno parlamenta spīkera amatu ieņēma gandrīz trīs gadus.

Jau ziņots, ka ceturtdien Tblisi notika plaši protesti, kurus izsauca Krievijas parlamentāriešu delegācijas vizīte, kuras laikā reliģiskiem un politiskiem jautājumiem veltītās sanāksmes vadību Gruzijas plenārsēžu zālē pārņēma Krievijas Valsts domes delegācijas pārstāvis.

Krievijas komunistu deputāts Sergejs Gavrilovs uzstājās Pareizticībai veltītajā ikgadējā starpparlamentārajā sanāksmē. Šī starpparlamentārā sapulce ir forums, kurā piedalās parlamentu deputāti no valstīm, kur galvenā reliģija ir pareizticība.

Tas izsauca opozīcijas sašutumu, un tā aicināja pilsoņus iziet ielās.

Opozīcijas atbalstītāji pulcējās pie parlamenta ieejas un mēģināja iekļūt tajā, bet policija viņus atturēja.

Protestētāji pieprasīja Kobačidzes, iekšlietu ministra Giorgi Gaharias un Gruzijas Drošības dienesta vadītāja Vahtanga Gomelauri atkāpšanos.

Policija protestētājus izklīdināja, izmantojot asaru gāzi, ūdens metējus un gumijas lodes, taču Gruzijas opozīcijas līderi šovakar plāno vēl vienu protesta akcija pie parlamenta ēkas.

Partija "Gruzīnu sapnis" paziņoja, ka protesti snieguši drūmu priekšstatu par to, cik sadusmota ir sabiedrība, un apgalvoja, ka Kobačidzesno atkāpšanās parāda, ka partija saglabājusi augstus atbildības standartus sabiedrības priekšā.

Gruzijas sabiedrībā plaši izplatīta negatīva attieksme pret Krieviju.

Maskavas atbalstītā Gruzijas separātiskā Dienvidosetijas reģiona dēļ Gruzijas un Krievijas starpā 2008.gada augustā izraisījās karš. Piecas dienas ilgušajā karā Krievija sakāva Gruzijas nelielo armiju, bet pēc šī militārā konflikta Maskava abas Gruzijas separātiskās provinces - Dienvidosetiju un Abhāziju - atzina par neatkarīgām valstīm.

"Krievija ir mūsu ienaidnieks un okupants," protestu laikā sacīja Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili. Viņa aicināja saglabāt mieru, norādot, ka šāda destabilizācija un iekšēja konfrontācija patiesībā nāk par labu Krievijai.

Valsts televīzija ziņoja, ka šorīt slimnīcā ārstējās 100 no protestos cietušajiem cilvēkiem. Vairumā gadījumi protestētāji guvuši nobrāzumus, savainojuši acis vai guvuši citas traumas, kas nav dzīvībai bīstamas.

Krievijas Ārlietu ministrija informēja, ka Krievijas delegācija nav cietusi.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs nosodīja Gruzijā notikušos protestus, nodēvējot tos par "rusofobisku provokāciju".

"Šādas rusofobijas izpausmes rada nopietnas bažas. Neaizmirsīsim, ka Gruzija ir valsts, ko apmeklē diezgan liels skaits krievu tūristu," viņš piebilda.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu