Rietumeiropā gaidāms karstuma vilnis

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Foto:Reuters/Scanpix

Liela daļa Rietumeiropas nākamnedēļ piedzīvos karstuma vilni, kurā gaisa temperatūra var sasniegt pat 40 grādus pēc Celsija, piektdien vēstīja sinoptiķi, atzīstot šādu karstuma vilni jūnijā par "bezprecedenta" parādību.

Karsta gaisa vilnis no Ziemeļāfrikas Magrebas un Spānijas piemeklēs teritoriju no Lielbritānijas līdz Beļģijai un Grieķijai. Gaisa temperatūra sāks paaugstināties šajā nedēļas nogalē un sasniegs maksimumu ap nākamās nedēļas vidu.

Spānijas meteoroloģijas aģentūra “Aemet” ir publicējusi "dzelteno brīdinājumu" par ekstremāliem laikapstākļiem svētdien un prognozēja, ka Spānija pieredzēs vasaru, kas būs "karstāka nekā parasti", tāpat kā pērn.

Vācijā sinoptiķi prognozē gaisa temperatūras paaugstināšanos līdz 37 grādiem otrdien un 38 grādiem trešdien. Līdzīgs karstums gaidāms arī Beļģijā un Šveicē.

Lielbritānijas Meteoroloģijas birojs paziņoja, ka ir sevišķi nobažījies par to, ka karstuma vilnis var izraisīt "spēcīgas vētras". Tas brīdināja britus, ka ir gaidāms "karsts, mitrs un nestabils" laiks.

Grieķija būs viena no valstīm, kuras šis karstuma vilnis skars visvairāk. Tur gaisa temperatūra nedēļas nogalē sasniegs 39 grādus pēc Celsija.

Francijas meteorologs Fransuā Gurāns sacīja, ka šis karstuma vilnis ir "bezprecedenta jūnija mēnesim" un neapšaubāmi pārspēs iepriekšējos karstuma rekordus.

Francija 2003.gada vasarā pārcieta intensīvu karstuma vilni, kas noveda pie apmēram 15 000 cilvēku – galvenokārt gados vecu – nāves.

Francija no otrdienas pieredzēs gaisa temperatūru no 35 līdz 40 grādiem, un naktis dos tikai mazu atelpu no tveices, prognozēja sinoptiķi.

"Kopš 1947.gada tik intensīvs karstuma vilnis ir bijis tikai 2005.gadā no 18. līdz 28.jūnijam," vēstīja "Meteo France", piebilstot, ka šī tveice varētu ilgt vismaz sešas dienas.

Meteorologi paziņoja, ka jaunais intensīvais karstuma vilnis vēlreiz parāda globālās sasilšanas ietekmi uz planētu un ka šādi laikapstākļi, domājams, kļūs daudz biežāk sastopami.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu