Arī pēc parlamenta spīkera atkāpšanās protesti Gruzijā turpinās (1)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Grautiņi Gruzijā
Grautiņi Gruzijā Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

Lai gan Gruzijas parlamenta spīkers Iraklijs Kobahidze piektdien atkāpās pēc protestiem, kuros tika ievainoti vismaz 240 cilvēki, protesti piektdienas vakarā atsākās un to dalībnieki pieprasīja arī iekšlietu ministra Giorgi Gaharias atkāpšanos policijas brutālās atbildes uz protestiem dēļ.

Tbilisi ceturtdien bija notikuši plaši protesti, kurus izsauca Krievijas parlamentāriešu delegācijas vizīte, kuras laikā reliģiskiem un politiskiem jautājumiem veltītās sanāksmes vadību Gruzijas plenārsēžu zālē pārņēma Krievijas Valsts domes delegācijas pārstāvis.

Policija protestētājus izklīdināja, izmantojot asaru gāzi, ūdens metējus un gumijas lodes, un protestu izklīdināšanas gaitā tika ievainoti vismaz 240 cilvēki. Vairāk nekā 100 cilvēku vēl ārstējas slimnīcā, un diviem cilvēkiem ir izšautas acis ar gumijas lodēm, sacīja Tbilisi Jaunās slimnīcas direktors Giorgi Kordzahija.

Premjerministrs Mamuka Bahtadze vainoja vardarbībā opozīcijas līderus, paziņojot, ka viņi izmantojuši "patiesu" sabiedrības sašutuma izpausmi, bet tad "pārkāpuši likumu un konstitūciju".

Protesti ir lielākā sašutuma izpausme pret valdošo partiju "Gruzīnu sapnis" kopš tās nākšanas pie varas 2012.gadā.

Kobahidze, kurš atradās ārpus valsts oficiālā vizītē, atkāpās no spīkera amata, kuru bija ieņēmis gandrīz trīs gadus.

Vairāki tūkstoši demonstrantu piektdienas vakarā atgriezās pie parlamenta ēkas, pieprasot iekšlietu ministra atkāpšanos. Daudzi bija uzlikuši acu pārsējus, solidarizējoties ar abiem demonstrantiem, kas zaudējuši acis.

Prezidente Salome Zurabišvili saīsināja savu ārzemju braucienu, lai atgrieztos Tbilisi. Viņa protestu laikā sacīja, ka "Krievija ir mūsu ienaidnieks un okupants", bet aicināja saglabāt mieru, norādot, ka šāda destabilizācija un iekšēja konfrontācija patiesībā nāk par labu Krievijai.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien parakstīja dekrētu, ar kuru Krievijas lidsabiedrībām, sākot ar 8.jūliju, aizliegti lidojumi uz Gruziju. Viņš to pamatoja ar nacionālās drošības apsvērumiem. Putins arī deva rīkojumu amatpersonām palīdzēt Krievijas pilsoņiem atgriezties dzimtenē no Gruzijas.

Krievija 2006.gadā bija aizliegusi transporta sakarus ar Gruziju, pastiprinoties saspīlējumam starp abām valstīm. Gaisa satiksme tika atjaunota 2010.gadā – divus gadus pēc īsā kara starp abām valstīm.

Maskavas atbalstītā Gruzijas separātiskā Dienvidosetijas reģiona dēļ Gruzijas un Krievijas starpā 2008.gada augustā izraisījās karš. Piecas dienas ilgušajā karā Krievija sakāva Gruzijas nelielo armiju, bet pēc šī militārā konflikta Maskava abas Gruzijas separātiskās provinces - Dienvidosetiju un Abhāziju - atzina par neatkarīgām valstīm.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu