Čehijā gaidāma plaša demonstrācija premjera demisijas pieprasījumam (1)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Prāgā svētdien gaidāma lielākā demonstrācija kopš 1989.gada Samta revolūcijas, iedzīvotājiem pieprasot Čehijas premjerministra Andreja Babiša atkāpšanos.

Petīciju ar Babiša demisijas pieprasījumu parakstījuši 400 tūkstoši cilvēku. Viņi premjera atkāpšanos pieprasa saistībā ar aizdomām par krāpšanu un subsīdijām, kas izmaksātas viņa bijušajiem uzņēmumiem.

Gaidāms, ka svētdien demonstrācijā Prāgas centrā pulcēsies simtiem tūkstošu cilvēku, kas pieprasīs miljardiera un populista demisiju.

Bijušais uzņēmējs, kurš kļuvis par populistisku politiķi, paziņojis, ka negrasās atkāpties un atgādina, ka ir panācis rekordzemu bezdarba līmeni valstī.

"Čehijai klājas labi," nesen sacīja Babišs. "Mēs esam vislabākie reģionā un visā Eiropā. Ja vēlaties investēt, šī ir labākā vieta, šī ir labākā vieta nākotnei," viņš paziņoja.

Gaidāms, ka protesta akcijas Letnas parkā kļūs par lielāko demonstrāciju pret Čehijas valdību kopš Samta revolūcijas. Dažādi mītiņi jau notikuši daudzviet Čehijā.

"Ir interesanti, bet arī apkaunojoši, ka mūsu politiskā situācija ir tāda, ka ir jānotiek kam tādam," sacīja Benjamins Rolls no studentu grupas, kas organizē protesta akciju "Miljons mirkļu demokrātijai".

"No otras puses, esmu priecīgs, ka mēs spējam mobilizēt pilsonisko sabiedrību, un to uzskatu par mūsu grupas vissvarīgāko uzdevumu," teica 24 gadus vecais protestantu teoloģijas students.

Iebildumi pret Babišu pieauguši pēc tam, kad viņš iecēla jaunu tieslietu ministri laikā, kad prokuratūrai jālemj, vai izvirzīt viņam apsūdzības aizdomās par krāpniecību ar Eiropas Savienības fondu līdzekļiem.

Jaunā ministre Marija Benešova iepriekš balsoja pret policijas lūgumu atcelt tiesisko imunitāti Babišam, lai varētu sākt izmeklēšanu pret premjeru.

Babiša kritizētāji bažījas, ka ministre varētu kavēt valsts tiesu sistēmas neatkarību un apdraudēt demokrātiju, kā tas noticis, piemēram, Polijā.

Maijā noplūdinātā Eiropas Savienības ziņojumā secināts, ka pastāv riski par interešu konfliktu Eiropas Savienības finansējuma sadalē saistībā ar Babiša biznesa impēriju, kas viņam piederēja pirms iesaistīšanās politikā.

Premjers ir noliedzis jebkādas apsūdzības un kritizējis Eiropas Savienību par mēģinājumiem destabilizēt situāciju Čehijā.

Babišs arī tiek turēts aizdomās par sadarbošanos ar slepenpoliciju pirms 1989.gada revolūcijas, un tiek kritizēts par politisku vienošanos ar Komunistisko partiju.

2017.gadā Babišs zaudēja finanšu ministra amatu neizskaidrotu biznesa darījumu dēļ. Tolaik parlamenta apakšpalāta pieņēma rezolūciju, ka Babišs "vairākkārt ir melojis" sabiedrībai un "ļaunprātīgi izmantojis savu mediju" impēriju, lai kaitētu politiskajiem pretiniekiem.

Slovakijā dzimušais Babišs arī šīs apsūdzības noliedza.

Līdzīgi kā citviet pasaulē, kur populistu vēlētāju bāzi neietekmē skandāli un pat likumpārkāpumi, arī Čehijā Babiša popularitāte ir augsta. Viņa centriskā partija ANO ("Jā") pārliecinoši uzvarēja 2017.gada parlamenta vēlēšanās, kā arī maijā notikušajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu