Merkele: Vācijai ir jāpretojas neonacistiem "bez jebkādiem tabu" (8)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Angela Merkele
Angela Merkele Foto: Reuters/ScanPix

Vācijai ir jāpretojas neonacistiem "bez jebkādiem tabu", sestdien paziņoja kanclere Angela Merkele pēc tam, kad šonedēļ, iespējams, labējais ekstrēmists nogalināja reģionālu politiķi.

Tādai vardarbībai "ir jāpretojas no paša sākuma un bez jebkādiem tabu", Merkele sacīja Protestantu baznīcas kongresā Dortmundē, Vācijas rietumos.

"Tādēļ valstij ir jārīkojas visos līmeņos un federālā valdība to uztver ļoti, ļoti nopietni," viņa teica.

Policija šonedēļ aizturēja, iespējams, neonacistu aizdomās par Kaseles apgabala padomes priekšsēdētāja Valtera Libkes nošaušanu.

Libki, kurš bija Merkeles kristīgo demokrātu biedrs, 2.jūnijā nošāva viņa mājas.

45 gadus vecais slepkava savu rīcību saistīja ar dusmām par bēgļu un migrantu ieplūšanu Vācijā.

Vairākiem citiem Vācijas politiķiem, kas pauduši simpātijas migrantiem, ir izteikti draudi.

"Tā nav tikai šausmīga rīcība, bet arī liels izaicinājums mums, pārbaudīt visur, kur pastāv labējo ekstrēmistu tendences," sestdien sacīja Merkele.

Pirms Merkeles runas Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss brīdināja, ka "Vācijā ir terorisma problēma".

"Mūsu valstī ir vairāk nekā 12 tūkstoši vardarbīgu labējo ekstrēmistu," mikroemuāru vietnē "Twitter" rakstīja Māss, atzīstot, ka 450 no viņiem izdevies paslēpties, "lai gan ir izdots viņu aizturēšanas orderis".

Merkeles koalīcijas partneres Sociāldemokrātiskās partijas pārstāvis Māss norādīja, ka Vācijas iedzīvotājiem ir jāsauc ekstrēmistu uzvedība īstajā vārdā, un sacīja, ka viņiem "ne milimetru nevajag piekāpties brīvības ienaidniekiem".

Vienlaikus iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers brīdināja par "ļoti bīstamu attīstību" un pauda, ka valdībai ir jāmeklē veidi kā ierobežot galēji labēji noskaņotos.

"Šī slepkavība liek man darīt visu iespējamo, lai pastiprinātu drošību," kristīgo demokrātu konservatīvās partneres "Kristīgi sociālās savienības" pārstāvis teicis mediju grupai "Funke".

Viens no izskatāmajiem priekšlikumiem ir ierobežot ekstrēmistu viedokļu paušanu tiešsaistē un noteikt tiesiskas sekas par "naida kurināšanu".

Zēhofers norādīja, ka Vācija izvērtēs, cik konstitucionāli iespējami ir vēl stingrāki pasākumi un pamattiesību atņemšana atsevišķiem cilvēkiem.

"Mūsu ministrija ir atbildīga par jautājumiem, kas saistīti ar konstitūciju. Mums nopietni ir jāizvērtē visas iespējas," sacījis iekšlietu ministrs.

Vācijas Kristīgo demokrātu apvienības bijušais ģenerālsekretārs un Merkeles sabiedrotais Pēters Taubers aicināja "konstitūcijas ienaidniekiem" atņemt noteiktas tiesības, tostarp iespējas paust savus uzskatus publiski un organizēt pulcēšanās.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu