Brāļu Kaudzīšu muzejam "Kalna Kaibēni" jūlijā svinēs 90 gadu jubileju

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Kalna Kaibēni
Kalna Kaibēni Foto: piebalgasmuzeji.lv

Vecpiebalgas novada pašvaldība un Piebalgas muzeju apvienība "Orisāre" 5.jūlijā plkst.18 "Kalna Kaibēnos" atzīmēs Brāļu Kaudzīšu memoriālā muzeja "Kalna Kaibēni" 90 gadu jubileju, liecina informācija Vecpiebalgas pašvaldības mājaslapā.

Svētku dalībnieki varēs satikties ar pagātni foto izstādē, pārlapot senās viesu grāmatas un dalīties atmiņu stāstos par "Kalna Kaibēniem”.

Brāļu Kaudzīšu muzeja pirmsākumu meklējami jau rakstnieku dzīves laikā. 1911. gadā Matīss Kaudzīte "Kalna Kaibēnos" rūpīgi kārtoja savas un brāļa Reiņa Kaudzītes dzīves un darba piemiņas lietas, ceļojumu liecības, un pamazām mājas t.s. skolas gals izveidojās par muzeju. Pats sirmais rakstnieks labprāt uzņēma ciemiņus un izrādīja Kaibēnu kalna dārzu un mājas.

Vairākus gadus pēc abu rakstnieku nāves 1929. gada 2. augustā Vecpiebalgas draudze, kuras īpašumā ar Matīsa Kaudzītes vēlējumu nonāca "Kalna Kaibēni", rīkoja ūtrupi. Ar literatūrvēsturnieku Teodora Zeiferta un Kārļa Egles gādību Izglītības ministrija iegādājas "Kalna Kaibēnu"" Baltās zāles, Matīsa Kaudzītes darbistabas, Līzes Kaudzītes istabas un guļamistabas iekārtojumu līdz ar Brāļu Kaudzīšu piemiņas lietām.

Pirmais Latvijas memoriālais muzejs tika nodibināts. Minētās lietas "Kalna Kaibēnos" joprojām veido muzeja pamatekspozīciju un ir apskatāmas.

Dažādajos muzeja darbības posmos un laikmetu griežos izšķiroša nozīme bijusi personībām, aizrautīgiem muzeja darbiniekiem, kuri nosargāja muzeju Otrā pasaules kara gados, uzturēja to pēckara periodā, gādāja par atjaunošanu 20.gs. 60. gados, un izglāba no bojāejas 20.gs. 90. gadu sākumā.

Jānis Vēliņš, Anna un Teodors Zvaigznes, Austra un Hermanis Cinči, Uldis Tilgass, Jānis Polis un visi tie, kuri brauca talkās, piedalījās pasākumos, aizvadīja "Kalna Kaibēnos" neaizmirstamas augstskolas prakses vasaras.

Tādēļ 5.jūlija novakare būs nozīmīga vieta atmiņām, lielisko muzejnieku atcerei un ticībai, ka zem šovasar atjaunotajiem muzeja jumtiem "Kalna Kaibēniem" paredzams vēl ilgs mūžs, jo kāda būtiska latvieša pašcieņas un pašapziņas daļa nāk no Brāļiem Kaudzītēm un "Kalna Kaibēniem", teikts pašvaldības mājaslapā.

Pasākuma organizatori uz jubileju aicina ikvienu interesentu, bet jo īpaši bijušos muzeja darbiniekus un muzeja draugus, cilvēkus, kuru dzīvē ir bijusi un joprojām ir vieta "Kalna Kaibēniem".

Plašāka informācija par pasākumu pieejama mājaslapā "www.piebalgasmuzeji.lv".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu