Geitss nosauc lielāko pieļauto kļūdu savas karjeras laikā (21)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Miljardieris, ASV tehnoloģiju giganta “Microsoft” dibinātājs Bils Geitss atklājis, ko viņš uzskata par savas karjeras lielāko kļūdu. Vairākās intervijās, kas notikušas ar miljardieri pēdējo mēnešu laikā, Geitss uzsver, ka viņa lielākā kļūda ir “Microsoft” pārāk lielā pasivitāte mobilo ierīču tirgū.

Geitss norāda, ka “Microsoft” nespēja atrast pretargumentus galveno konkurentu “Apple” izstrādātajai operētājsistēmai “iOS”, jo viņa vadītais uzņēmums viedtālruņu sistēmu segmentā bijis pārāk pasīvs, un savas pozīcijas zaudējis arī “Google Android” sistēmām.

“Ja mēs runājam par programmatūru, tad konkrētā segmentā “uzvarētājs savāc visu”. Tieši tādēļ mana lielākā kļūda ir tā, ka nespēju aizvest “Microsoft” uz to vietu, kur pašlaik ir “Google” veidotā sistēma “Android”. Pašlaik “Android” ir veiksmīgs konkurents “Apple”. Tajā segmentā, kas nav “Apple” telefoni, ir vieta tieši vienam konkurentam, bet ne citiem,” intervijā “Village Global” sacīja Geitss.

Tiek norādīts, ka “Microsoft” bija līderis datortehnikas industrijā, ilgstoši esot priekšā “Apple”, bet uzņēmumam neizdevās iekarot savu vietu arī viedtālruņu tirgū. “Microsoft” gan bija sava operētājsistēma mobilajām ierīcēm - “Windows Mobile”, tomēr tā nespēja konkurēt ar “Apple iOS” un “Google Android”.

Pirmdien intervijā “Economic Club” Geitss sacīja, ka liels traucēklis bija nespēja nodrošināt labākos darbiniekus, kas varētu izstrādāt sistēmu viedtālruņiem.

“Mēs zinājām, ka mobilās ierīces ar laiku kļūs daudz populārākas par datoriem, tādēļ mēs uzsākām projektu, ko nodēvējām par “Windows Mobile”. Tomēr mēs neizmantojām iespēju izveidot dominējošāko operētājsistēmu. Mums bija jācīnās pret ASV pretmonopola lietā, un mēs nenorīkojām labākos spēkus, kam strādāt pie mobilo operētājsistēmu izstrādes. Tā bija lielākā kļūda, ko es pieļāvu, esot “Microsoft” vadītājam. Man vajadzēja labāk organizēt darbus. Kompānija varēja būt turpat, kur šodien ir “Android”, mums tāda iespēja bija, bet... Mēs to neizmantojām,” sacīja Geitss.

Pretmonopola lieta pret “Microsoft” ASV norisinājās pagājušās desmitgades sākumā. Vairāk nekā 20 štati pret “Microsoft” bija iesnieguši prasību par nelegālas, konkurenci nepieļaujošas un izslēdzošas prakses piekopšanu tehnoloģiju tirgū.

Intervijā “Village Global”, Geitss sacīja, ka kompānijas pasivitāte varētu būt izmaksājusi vairākus miljardus dolāru, ko tagad nopelnījusi “Google”. “Android” ir populārākā operētājsistēma ASV, savukārt visā pasaulē 2018. gadā no visiem pārdotajiem viedtālruņiem vairāk nekā 85% viedtālruņu bija ar “Android” operētājsistēmu.

“Mūsu citi produkti - “Windows” un “Microsoft Office” joprojām ir ļoti spēcīgi, un šajos segmentos mēs joprojām esam līderi. Ja mēs nebūtu palaiduši garām iespēju būt pirmajiem arī mobilo ierīču segmentā, tad mēs varētu lepoties ar līdera lomu tehnoloģiju jomā. Bet... Tā gan nav,” sacīja Geitss.

Tomēr šī nav vienīgā lieta, par ko pārdzīvo Geitss. Viņš 2017. gadā atvainojās visiem “Windows” lietotājiem, ka “Control – Alt – Delete” funkcija nav iestrādāta vienai pogai.

Savukārt “Microsoft” vadība uzsvērusi arī citas kļūdas, kas pieļautas uzņēmuma darbības laikā. Viena no tām ir operētājsistēmu “Windows Vista” un “Windows ME” izlaišana. Abas operētājsistēmas saņēmušas kritiku par to, ka tajās ir pārlieku daudz dažādu kļūdu.

Tikmēr “Microsoft” vadītājs Stīvs Balmers reiz izpelnījās skarbu kritiku par saviem izteikumiem attiecībā pret konkurentiem. Viņš sacīja, ka ““iPhone” ir dārgākais telefons pasaulē, taču tas neder biznesa cilvēkiem, jo tam nav tastatūras”.

Geitss pašlaik ir devies penijā, taču joprojām komentē dažādas norises, kas ir ar tehnoloģijām saistītas. CNN vēsta, ka viņš izmanto “Android” viedtālruni. No ikdienas darba “Microsoft” Geitss aizgāja 2008. gada jūnijā, bet no “Microsoft” vadītāja amata viņš atkāpās 2014. gada februārī.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu