Valdība atliek jautājumu par kompensāciju izmaksām "Prieks tūre" klientiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ministru kabinets otrdien nolēma atlikt jautājumu par kompensāciju izmaksām likvidētās tūrisma firmas "Prieks tūre" klientiem no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" par nesaņemtajiem tūrisma pakalpojumiem, aģentūra LETA uzzināja valdībā.

Valdība vēl neskatīja šo jautājumu, jo atsevišķi ministri vēlējās iegūt plašāku informāciju, tostarp, kāda bija Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) atbildība, uzraugot tūrisma nozari.

Tāpat ministri vēlējās iepazīties ar nepieciešamajām izmaiņām regulējumā, lai neatkārtotos situācija, kad valstij ir jāsedz pakalpojuma saņēmējam zaudējumi, jo bankrotējis pakalpojuma sniedzējs.

No valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" kompensācijās "Prieks tūre" klientiem plānots izmaksāt 161 314 eiro.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka 2018.gada oktobrī "Prieks tūre" tika konstatētas likviditātes problēmas un kompānija nespēja pilnībā vai daļēji pildīt savas saistības un sniegt kompleksos tūrisma pakalpojumus, tāpēc PTAC aicināja iedzīvotājus iesniegt iesniegumu par visu to maksājumu atmaksāšanu, ko ceļotājs veicis, vai, kas veikti ceļotāja vārdā. Laika posmā no 2018.gada 3.oktobra līdz šā gada 4.janvārim PTAC saņēma 290 iesniegumus maksājumu atmaksāšanai.

Ekonomikas ministrijā (EM) skaidroja, ka gan Latvijā spēkā esošais regulējums, gan Eiropas Savienības (ES) normatīvi paredz aizsargāt klientus tūrisma operatora maksātnespējas gadījumā.

"No ES Tiesas judikatūras izriet, ka dalībvalstīm ir jāveic visi vajadzīgie pasākumi, lai nodrošinātu patērētāju aizsardzību augstākajā līmenī un efektīvi garantētu patērētājam visu tā ieguldīto līdzekļu atmaksāšanu gadījumā, ja tūrisma operators nepilda savas saistības likviditātes problēmu dēļ. Savukārt minētās aizsardzības nenodrošināšana pilnā apmērā varētu tikt uzskatīta par ES tiesību normu pārkāpumu," atzina EM.

Lai novērstu ES prasību neievērošanu, ministrija izstrādāja priekšlikumu no programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirt PTAC 161 314 eiro, lai pilnībā varētu segt visus ceļotāju maksājumus, ko ceļotāji veikuši, vai, kas veikti ceļotāju vārdā par "Prieks tūre" nenodrošinātajiem ceļojumiem.

Tāpat ziņots, ka 2018.gada augustā "Prieks tūre" paziņoja par darbības pārtraukšanu, neraugoties uz to, ka daļa uzņēmuma klientu joprojām atradās ārvalstīs. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Sergejs Ivasjuta skaidroja, ka vasaras tropiskie laika apstākļi kaitējuši biznesam - līdz pēdējam mirklim cerēts, ka lietainajā rudenī tomēr pieaugs klientu skaits, bet, saprotot, ka situāciju nekas vairs neglābs, nolemts uzņēmuma darbību pārtraukt.

"Prieks tūre" 2017.gadā strādāja ar 346 758 eiro apgrozījumu, kas ir par 16,2% mazāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa saruka par 49,1% un bija 52 277 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Kompānija "Prieks tūre" likvidēta 2019.gada 2.maijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu