Jūrmalciema notiek kaujas šaušanas mācības

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) karavīri. Ilustratīvs attēls.
Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) karavīri. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

No šodienas, 25. jūnija, līdz 28.jūnijam norisināsies starptautiskās pretgaisa aizsardzības mācības "Baltic Zenith 2019", kuru laikā Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Gaisa spēku Pretgaisa aizsardzības divizions Jūrmalciema poligonā pirmo reizi rīko kaujas šaušanas mācības ar pretgaisa aizsardzības sistēmām, informēja Aizsardzības ministrijā.

Mācību laikā Jūrmalciema poligonā, Nīcas novada Nīcas pagasta Jūrmalciemā Latvijas un Lietuvas karavīri pilnveidos iemaņas kaujas šaušanā pa gaisa mērķiem.

Mācībās piedalās aptuveni 70 karavīru no Gaisa spēku Pretgaisa aizsardzības diviziona, Zemessardzes 1.Rīgas brigādes 17.kaujas atbalsta bataljona un Lietuvas bruņotajiem spēkiem. "Baltic Zenith 2019" mērķis ir profesionāli sagatavot pretgaisa aizsardzības speciālistus, tostarp zenītraķešu RBS-70 operatorus, veicot praktiskos kaujas šaušanas vingrinājumus pa gaisa mērķiem.

Mācībās iesaistīts Jūras spēku kuģis, kas nodrošina drošību Baltijas jūrā, mācību norises vietas teritoriālajos ūdeņos. NBS attīstības plāns kā vienu no prioritātēm paredz pretgaisa aizsardzības spēju attīstīšanu, informēja ministrijā.

Pretgaisa aizsardzības mācības 28.maijā apmeklēs NBS Apvienotā štāba priekšnieks brigādes ģenerālis Imants Ziediņš.

2017.gadā Ministru kabinets apstiprināja jauna pretgaisa aizsardzības poligona izveidi Jūrmalciemā, Nīcas pagastā.

Līdz šim NBS pretgaisa aizsardzības mācības norisinājušās tikai Šķēdes militārās aviācijas poligonā, tādēļ, lai nodrošinātu atbilstošu vietu drošai pretgaisa aizsardzības šaušanai, Aizsardzības ministrija rosina veidot alternatīvu militārās aviācijas poligonu Jūrmalciemā.

Jūrmalciems atzīts par piemērotāko alternatīvu Šķēdes militārajam poligonam, jo tajā ir iespējams izveidot pretgaisa aizsardzības mācību šaušanai nepieciešamos sauszemes, jūras un gaisa telpas parametrus, Jūrmalciema sauszemes teritorija ir piemērota pretgaisa aizsardzības mācību drošas šaušanas pozīcijai, kā arī tā ir neapdzīvota vai maz apdzīvota teritorija, kas atbilst pretgaisa šaušanas drošības risku novērtējumam. Mācību laikā tiks ievēroti visi nepieciešamie drošības pasākumi, lai neradītu kaitējumu iedzīvotājiem un apkārtējai videi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu