Kušners: Ekonomiskais plāns ir priekšnosacījums mieram Tuvajos Austrumos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidenta Donalda Trampa padomnieks un znots Džareds Kušners otrdien paziņoja, ka viņa Tuvo Austrumu miera plāns palestīniešiem ir "gadsimta iespēja", taču tā pieņemšana ir priekšnosacījums mieram.

"Piekrišana ekonomiskajam ceļam uz priekšu ir nepieciešamais priekšnosacījums iepriekš neatrisināto politisko jautājumu atrisināšanai," paziņoja Kušners, atklājot divu dienu konferenci Bahreinā, kuru palestīniešu vadība boikotē.

Lai arī Bahreinas konferencē netiks risināti politiski jautājumi, Kušners atzina nepieciešamību tos izskatīt vēlāk.

"Ekonomiskā izaugsme un labklājība palestīniešu tautai nav iespējama bez konflikta noturīga un godīga politiskā risinājuma, kas garantē Izraēlas drošību un respektē palestīniešu tautas cieņu," pavēstīja Kušners.

Konference "Peace to Prosperity Workshop" ilgs divas dienas, un tās mērķis ir nodrošināt 50 miljardus dolāru (44 miljardus eiro) investīcijām palestīniešu ekonomikā nākamo desmit gadu laikā.

Šī konference ir daļa no ilgi gaidītā Baltā nama Tuvo Austrumu miera plāna, ko izstrādājis Kušners un īpašais sūtnis Džeisons Grīnblats.

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass nedēļas nogalē paziņoja, ka palestīnieši konferencē nepiedalīsies, norādot, ka ekonomisko situāciju nevajadzētu apspriest pirms politiskās.

Tikmēr Ēģipte un Jordānija, kas ir vienīgās arābu valstis, kurām ir miera līgumi ar Izraēlu, paziņojušas, ka konferencē piedalīsies. Abas valstis pārstāvēs finanšu ministru vietnieki.

Izraēlas valdība uz konferenci nav uzaicināta.

ASV sola, ka ar šo ekonomikas iniciatīvu palestīniešu ekonomikā tiks radīts vairāk nekā viens miljons darbavietu, bezdarba līmenis saruks līdz viencipara skaitlim un nabadzības līmenis samazināsies uz pusi.

Palestīniešu pašpārvalde savukārt uzskata, ka Izraēlai draudzīgais Tramps vēlas atpirkties no palestīniešiem un liegt viņiem iespēju veidot savu neatkarīgu valsti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu