NATO mudina Krieviju iznīcināt jauno raķešu sistēmu (20)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Foto: Reuters/ScanPix

NATO otrdien mudināja Krieviju iznīcināt jauno raķešu sistēmu līdz augusta beigu termiņam, lai izglābtu Līgumu par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INFT), pretējā gadījumā Maskavai jārēķinās ar apņēmīgiem alianses soļiem Eiropā.

NATO ministri trešdien runās par nākamajiem soļiem, ja Maskava paturēs raķešu sistēmu, ar kuru, kā skaidro ASV, iespējami kļūs kodoluzbrukumi Eiropai ar nelielu brīdinājuma laiku un pārkāpts 1987.gada INFT.

"Mēs aicinām Krieviju izvēlēties atbildīgu ceļu, bet mēs neesam pamanījuši nekādas norādes, ka Krievija grasītos to darīt," preses konferencē sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Tuvākas detaļas viņš nesniedza.

Kā norādīja diplomāti, aizsardzības ministri varētu apsvērt plānu, ka virs Eiropas vairāk lidojumu veic ASV kara lidmašīnas, kuru bruņojumā var atrasties kodolieroči, notiek vairāk militāro mācību, tiek mainīts jūrā bāzēto ASV raķešu izvietojums.

ASV un NATO apgalvo, ka Krievijas spārnoto raķešu sistēma "SSC-8" pārkāpj INFT, kuru Vašingtona un Maskava parakstīja 1987.gadā. Vašingtona februāra sākumā paziņoja, ka izstājas no šī līguma, un Krievija tūlīt pēc tam nāca klajā ar līdzīgu paziņojumu.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu