Lietuvas Seims neļauj saukt pie kriminālatbildības deputātu Petru Gražuli

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/Scanpix

Lietuvas Seims otrdien noraidījis ģenerālprokurora Ēvalda Pašiļa lūgumu izdot kriminālvajāšanai aizdomās par ļaunprātīgu deputāta pilnvaru izmantošanu turēto parlamenta jauktās frakcijas deputātu Petru Gražuli.

Par Gražuļa tiesiskās neaizskaramības atcelšanu nobalsoja 65 deputāti, pret - trīs, bet vēl 25 parlamenta locekļi no balsošanas atturējās. Lai anulētu deputāta tiesisko imunitāti, par to jānobalso vismaz 71 Lietuvas parlamenta loceklim.

Īpaša Seima komisija otrdien atzina, ka prokuratūras iesniegtie materiāli ļauj uzskatīt prasību par pamatotu, un ieteica to izpildīt. Par šādu atzinumu balsoja seši komisijas locekļi, pret to - pieci.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra veic pirmstiesas izmeklēšanu tā dēvētajā "Judex" lietā par amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu, grāmatvedības datu viltošanu, ietekmes tirgošanu, dokumentu viltošanu un kukuļošanu.

Oficiāls aizdomās turētā statuss šai lietā noteikts bijušajam Kauņā bāzētā saldētās pārtikas ražotāja "Judex" direktoram Rimantam Kičam, bet par otro aizdomās turēto būtu kļuvis Gražulis, ja Seims anulētu viņa tiesisko imunitāti.

"Judex" saldētajā pārtikā, kas bija paredzēta eksportēšanai uz Krieviju, šīs valsts amatpersonas 2015.gadā atklāja listeriozes baktērijas. Gražulis tiek turēts aizdomās par "Judex" problēmu risināšanu, nelikumīgi izmantojot savu ietekmi uz Lietuvas un Krievijas amatpersonām, kā arī mudinot dot kukuļus "Judex" interesēs.

Pats politiķis, kurš agrāk pārstāvēja partiju "Kārtība un taisnīgums", apsūdzības noliedz un apgalvo, ka viņš vienādi rūpējies par visu Lietuvas uzņēmumu interesēm, bet prokurori esot balstījušies uz nepatiesu informāciju un tiesībsargājošo institūciju aizdomas, ka viņš izmantojis šīs kompānijas automašīnu apmaiņā pret palīdzību, neesot precīzas.

Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienesta vadītājs Žīdrūns Bartkus ziņu aģentūrai BNS iepriekš sacīja, ka gadījumā, ja Gražulim tiktu noteikts aizdomās turētā statuss, pirmstiesas izmeklēšanu varētu pabeigt jau vistuvākajā laikā.

2016.gadā prokurori mēģināja Gražuli nopratināt kā īpašo liecinieku, bet viņš attiecās sniegt liecības.

Apsūdzības amata pilnvaru ļaunprātīgā izmantošanā un dokumentu viltošanā šai lietā bija izvirzītas arī toreizējam Valsts pārtikas un veterinārā dienesta vadītājam Jonam Miļum, bet attiecībā pret viņu izmeklēšana izbeigta, norādot, ka Miļus rīcībā nav atklātas noziedzīga nodarījuma pazīmes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu