"Gribētos būt aplim" (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Aleksejs Avečkins
Aleksejs Avečkins Foto: Publicitātes foto

Pēc pagājušā gada pirmizrādes Latvijas filmu maratona ietvaros kinoteātrī "Splendid Palace", pie skatītājiem LMT mājas viedtelevīzijā nonākusi izjusta, piecus gadus tapusi režisora Roberta Rubīna filma "Gribētos būt aplim", kas vēsta par Alekseju Avečkinu (1976-2013), savas paaudzes izcilāko dejotāju, kurš atvēra jaunu lapaspusi Latvijas baleta vēsturē.

Filma ir stāsts par talantīgu un radošu cilvēku, viņa meklējumiem, dzinējspēku un iedvesmas avotiem. Par to, ko nozīmē sadegt uz skatuves. 

73 minūšu garās dokumentālās filmas "Gribētos būt aplim" scenārija autore ir pazīstamā žurnāliste Krista Vāvere, komponists Reinis Sējāns, producente Antra Cilinska, un tā tapusi Jura Podnieka studijā.

Filmas reklāmas rullītis.

Filmas gaitā, sekojot līdzi nozīmīgiem dzīves punktiem, skatītājam atklājas baletdejotāja radošā personība, tās uzplaukums un briedums. Ceļš no Brestas Baltkrievijā, tālāk uz Minsku un vēlāk uz Rīgu, kur viņa mākslinieka būtība uzplaukst pilnā spožumā. Filmā piedalās Arturs Maskats, Kšistofs Pastors, Jūlija Gurviča, Margarita Demjanoka, Aivars Leimanis, Andrejs Žagars, kā arī baletdejotāja ģimenes locekļi. 

Sākotnēji filma iecerēta kā neliela piemiņa, taču režisors aizrāvās ar ideju un personāžu, un nolēma radīt pilnmetrāžas dokumentālo filmu. "Kad mēs sākām tikties ar dažādiem šīs filmas varoņiem, viņa draugiem un paziņām, radās kopsavilkums, ka viņu neviens īsti nav pazinis. 

Respektīvi, it kā visi viņu pazina, bet katram viņš bija savs Aleksejs. Nebija kopsaucēja, kāds tad viņš īstenībā ir bijis.

Tas mūs ar Kristu Vāveri pamudināja veidot jau nopietnāku un plašāku filmu, kā no mozaīkas gabaliņiem darinātu, lai mēģinātu pietuvoties tam, kāds tad Aleksejs patiesībā ir bijis,” intervijā LSM.lv savulaik stāstīja Rubīns.

Filmā izmantotas savulaik ierakstītas televīzijas un radio intervijas ar Avečkinu, kā arī viņa ģimenes locekļu, draugu un paziņu stāstījumi par viņu. Bet pati filmas centrālā ass ir Ineses Zanderes intervija ar viņu 2006.,gadā žurnālā „Rīgas Laiks”.

Filmā pats baletdejotājs arī atzīst, ka ir maksimālists kā dzīvē, tā mākslā, katru izrādi vēlas nodejot labāk nekā iepriekšējo un viņam grūti pieņemt, ka tas nav iespējams.

Atgādinām, ka Latvijas Nacionālās operas un baleta zvaigzne Avečkins viņsaulē aizgāja 2013. gadā. 

Foto: Atvadīšanās no Latvijas Nacionālā baleta solista Alekseja Avečkina.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT mājas viedtelevīziju.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu