Nosauktas nozares ar vislielākajiem nodokļu parādiem Latvijā (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Aptuveni piektajai daļai Latvijas uzņēmumu nodokļu parāds pārsniedz 150 eiro. Kā liecina "Lursoft" veiktais pētījums, nemaksātāju īpatsvars dažādās nozarēs ir atšķirīgs. Kamēr ēdināšanas pakalpojumu nozarē gandrīz trešdaļai uzņēmumu nodokļu parāds ir jau pēdējos sešus mēnešus pēc kārtas, lauksaimniecībā tādi ir vien nepilni 3% no visiem nozares uzņēmumiem.

Uzņēmumu kopējais nodokļu parāds sasniedz 611,74 miljonus eiro un parādnieku rindās atrodami vairāk nekā 39 tūkstoši uzņēmumi, kas nozīmē, ka nodokļu maksāšanas disciplīnas problēmas ir piektdaļai Latvijas uzņēmumu.

Kā norādījusi VID vadītāja Ieva Jaunzeme, iestādes mērķis ir veicināt brīvprātīgu nodokļu nomaksu, kas Latvijā patlaban veido vien 57%. Salīdzinājumam Zviedrijā, šis rādītājs ir 90%.

Tiekoties ar VID vadītāju, premjers Krišjānis Kariņš uzsvēra, ka valdība ir iecerējusi līdz 2021.gadam izskatīt esošo nodokļu politiku, identificēt tās trūkumus un nepieciešamības gadījumā sistēmu uzlabot.

“Ja visi maksātu nodokļus, nevis kā tagad – daļa maksā, bet daļa maksā minimāli, – tad varētu pat samazināt nodokļu likmes un iekasēt vairāk naudas,” teica premjers.

"Lursoft" iepriekš veiktajā pētījumā par ēdināšanas nozari atklāja, ka 47% ēdināšanas sektorā strādājošo uzņēmumu pēdējā pusgada laikā bijis nodokļu parāds. Ņemot vērā šo informāciju, var secināt, ka ēdināšanas nozarē ir viena no sliktākajām nodokļu nomaksas disciplīnām.

Vēl sliktāka situācija ar nodokļu nomaksu ir mēbeļu ražotājiem, starp kuriem nodokļu parāds pēdējā pusgada laikā reģistrēts 46,96% uzņēmumu. Tiek norādīts, ka aptuveni ceturtā daļa no mēbeļu ražotājiem nodokļu parādnieku sarakstos atrodami jau sešus mēnešus pēc kārtas, savukārt nozares nodokļu parāda summa pēdējā pusgada laikā saglabājusies nemainīga – aptuveni 3,7 miljoni eiro.

Gandrīz tikpat liels nodokļu parādnieku īpatsvars ir ēdināšanas pakalpojumu nozarē. Tur pēdējo sešu mēnešu periodā nodokļu parāds, kas sasniedz vismaz 150 eiro, bijis 46,39% nozarē strādājošo, un pavasara mēnešos to skaits nedaudz pieaudzis - maijā, salīdzinot ar aizvadītā gada decembri, ēdināšanas nozarē bijis par 6,88% nodokļu parādnieku vairāk. Kopējā parāda summa šajā periodā augusi par 8,13%, maijā sasniedzot 28,85 miljonus eiro.

Vēl ar nodokļu parādiem izceļas var izcelt trīs nozares, kurās nodokļu parādnieku īpatsvars pārsniedzis 40%. Tie ir neklasificētu iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražotāji, ēku būvnieki un nespecializēto būvdarbu veicēji.

Savukārt nozares, kurās pēdējo sešu mēnešu laikā ir visstraujāk pieaudzis nodokļu parāds, ir uzņēmumos, kas nodarbojas ar darbaspēka meklēšanu un nodrošināšana ar personālu - tur pieaugums vērtējams ar 42,19%. Tāpat nodokļu parāds strauji pieaudzis radio un televīzijas programmu izstrādē un apraidē, telekomunikācijās, un dažādos citos profesionālajos, zinātniskajos un tehniskajos pakalpojumos un ražošanā.

Ir arī pozitīvie piemēri, un vairāku nozaru kopējais nodokļu apjoms pēdējā pusgada laikā sarucis. Piemērs ir datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražotāji. Sešu mēnešu laikā nozares nodokļu parāds sarucis no 501,36 tūkstošiem eiro līdz 382,35 tūkstošiem eiro, kas ir samazinājums par 23,74%. Līdzīgs rezultāts ir arī dzērienu ražotājiem, kuri nodokļos parādā pirms sešiem mēnešiem bija 1,14 miljonus eiro, bet tagad to parāda apjoms sarucis līdz 886,05 tūkstošiem eiro.

Lielākais nodokļu parāds patlaban reģistrēts vairumtirdzniecības nozarē. No teju 12,6 tūkstošiem nozarē reģistrēto uzņēmumu nodokļu parāds pēdējā mēnesī reģistrēts 3333 komersantiem. To kopējais parāds sasniedzis 125,80 miljonus eiro.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu