"Re:Baltica" izveido faktu pārbaudes un sociālo tīklu laboratoriju "Re:Check" (2)

Re:Baltica
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" paspārnē izveidota faktu pārbaudes un sociālo tīklu laboratorija "Re:Check". Tā nodarbosies ar politiķu un citu sabiedriski ietekmīgu personu, un organizāciju izteikumu patiesuma pārbaudi, dekonstruēs melus sociālajos tīklos un pētīs to tendences Latvijas informatīvajā telpā.

“"Re:Check" uzdevums ir gādāt, lai sociālo tīklu laikmetā cilvēki saņemtu patiesu informāciju,” saka projekta vadītāja Evita Puriņa, kura piedalījusies satura radīšanā arī "lsm.lv" "Melu detektoram" un vidusskolēnu medijpratības konkursam "Pilna doma". Kopā ar Evitu "Re:Check" darbojas arī žurnāliste Sabīne Bērziņa.

"Re:Check" pārbaudei atlasīs izteikumus un paziņojumus, kuru pamatā ir fakti, nevis viedokļi. Visu pārbaudīt nav iespējams, tāpēc dodam priekšroku nozīmīgiem un aktuāliem apgalvojumiem. Nepievēršam uzmanību vispārzināmiem faktiem, bet gan informācijai, kuru lasot, dzirdot vai redzot, mums rodas jautājums – vai tiešām tā ir? Sekojot sociālo tīklu saturam, atlasām ziņas un apgalvojumus, par kuriem runā vai ar kuriem dalās plašs cilvēku loks.

Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes, kuru izskaidrojums atrodams katra publicētā materiāla nobeigumā:

Patiesība – apgalvojums atbilst patiesībai, izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms.

Tuvu patiesībai – apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes

Puspatiesība – apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta

Drīzāk meli – apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta

Meli – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, autors melo

Faktu pārbaudei tiek gaidīti pieteikumi arī no  lasītājiem (recheck@rebaltica.com)

Izpētes rezultāti tiks publicēti "Re:Baltica" mājas lapā speciālā sadaļā, kā arī sociālajos tīklos. Tāpat kā citi "Re:Baltica" darbi, tie ir pieejami brīvai pārpublicēšanai, nemainot saturu. Projekta finansējums tiek meklēts grantu konkursos, kuri vēl nav noslēgušies, ar cerību nākotnē šo pakalpojumu komercializēt un nodrošināt pastāvēšanu tādā veidā.

Re:Baltica jau iepriekš savos pētījumos pievērsusi pastiprinātu uzmanību dezinformācijas un melu analīzei. Pirms Saeimas vēlēšanām 2018.gadā žurnālistu komanda arī monitorēja sociālos tīklos, no kurienes dzima šī projekta ideja.

Visi projekta materiāli būs atrodami "Re:Baltica" mājas lapas sadaļā "Re:Check".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu