Foto klasiķis Sutkus 80 gadu jubilejā cīnās par Fotomākslinieku savienības mītnes likteni

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Antans Sutkus
Antans Sutkus Foto: Žygimanto Gedvilos / 15min

Izcilais lietuviešu fotomākslinieks Antans Sutkus ceturtdien svin savu 80. dzimšanas dienu, taču jubilejas noskaņu pasaulē atzītajam meistaram aizēno raizes par viņa dibinātās Fotomākslinieku savienības mītnes likteni - pirms dažām nedēļām viņš uzzinājis, ka valsts nekustamo īpašumu apsaimniekotājs "Turto bankas" ("Īpašumu banka") gatavojas šīs telpas pārdot izsolē, vēsta laikraksts "Lietuvos rytas".

"Šis jautājums man ir svarīgāks par jubileju," avīzei atzinis Sutkus, kas pirms pusgadsimta kopā ar domubiedriem Lietuvā izveidoja fotomākslas biedrību, kura vēlāk pārauga Fotomākslinieku savienībā un tobrīd bija vienīgā šāda veida organizācija visā Padomju Savienībā.

Šogad Fotomākslinieku savienība gatavojās svinēt savas pastāvēšanas 50. gadskārtu, taču nesen uzzināja, ka jau vasarā var nonākt uz ielas ar visu šai laikā uzkrāto morālo un materiālo kapitālu, raksta izdevums.

Savienības telpās, kas pēc Lietuvas neatkarības atgūšanas iekārtotas pamesta dārzeņu veikala un noliktavas vietā Viļņas Ģedimina prospektā, jau daudzus gadus atrodas tās izveidotā prestižā "Prospekto galerija", kā arī bibliotēka un arhīvs. Jau tika domāts, kā piesaistīt līdzekļus ekspozīciju zāles paplašināšanai, taču tagad šos plānus nomainījušas citas rūpes.

"Cerēju, ka kādam no valsts vadītājiem atradīsies pusstunda laika, lai satiktos ar tiem savienības dibinātājiem, kuri vēl dzīvi, kopā padzertu kafiju un parunātos, bet tā vietā saņēmām ziņu - vācieties laukā.

Ko iepriekšējie valsts vadītāji palīdzēja radīt, to tagad ar vienu rokas mājienu paredzēts iznīcināt. Vēl aizvien ceru, ka tā ir tikai kļūme, ko iespējams labot," stāstījis Sutkus, kura darba galdu šobrīd klāj nevis fotogrāfijas, bet vēstules valsts prezidentei, Seimam un valdībai.

"Kad Lietuva bija Eiropas Savienības prezidētājvalsts, Fotomākslinieku savienība pusgada laikā sarīkoja 28 izstādes dažādās valstīs. Tobrīd tā ar savu iespaidīgo arhīvu un lietpratīgajiem cilvēkiem noderēja kā instruments, bet sešus gadus vēlāk izrādījusies nevajadzīga," spriedis savienības priekšsēdētājs Gintars Česonis.

Pēc viņa teiktā, Fotomākslinieku savienības arhīvā glabājas 30 000 fotogrāfiju - Lietuvas vizuālā vēsture, kuras vērtība, gadiem ejot, tikai pieaug.

Melnā humora cienītāji varētu ciniski pajokot, ka šīs telpas, kurās gadu gaitā investēti 220 000 eiro, Lietuvas fotomākslinieki spētu atpirkt paši, ja savu arhīvu pārdotu bagātiem ārzemju kolekcionāriem vai muzejiem, taču tā ir mūsu kopīgās identitātes un kopīgi uzkrātās pieredzes daļa, kuras vērtība nav izsakāma naudā, norāda laikraksts.

"Ne jau viss ir tik slikti, saskatu arī ne mazumu pozitīvu lietu. (..) Taču problēma ir tā, ka mūsu valsts attiecības ar kultūru balstās tikai uz vārdiem, un pat šie vārdi gājuši mazumā. (..) Plaukst popkultūra, bet patiesi labi mākslinieki (..) darbojas ārzemēs, izglīto un bagātina cilvēkus citās valstīs. (..) Varai būtu jāinvestē tieši cilvēkos un attiecībās," laikrakstam sacījis Sutkus.

Antans Sutkus (1939)

Lietuvas Nacionālās prēmijas laureāts Antans Sutkus (1939) tiek dēvēts par vienu no spilgtākajiem Lietuvas fotomāksliniekiem un izcilākajiem humānistiskās fotogrāfijas pārstāvjiem Eiropā un pasaulē. Kopš pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem viņš vairākus gadu desmitus veidojis darbu sēriju "Lietuvas cilvēki". Pēdējos gados meistars vairs aktīvi nefotografē, bet kārto arhīvus.

Antans Sutkus. Žans Pols Sartrs ar Simonu de Bovuāru, Ļeņinu Zoņinu un Eduardu Mieželaiti Lietuvā. Nida. 1965
Antans Sutkus. Žans Pols Sartrs ar Simonu de Bovuāru, Ļeņinu Zoņinu un Eduardu Mieželaiti Lietuvā. Nida. 1965

Visā pasaulē sarīkotas vairāk nekā 200 Antana Sutkus personālizstādes, bet viņa darbu retrospektīvu "Kosmoss" Lietuvas Nacionālajā mākslas galerijā Viļņā pagājušā gada nogalē apmeklēja vairāk nekā 32 000 skatītāju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu