Trampa vēsturiskie 20 soļi Kima "pagalmā" (3)

Foto: AFP / Scanpix
CopyLinkedIn Draugiem X

ASV prezidents Donalds Tramps svētdien Korejas demilitarizētajā zonā tikās ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu un spēra aptuveni 20 soļus Ziemeļkorejas teritorijā, tādējādi kļūstot par pirmo amatā esošo ASV prezidentu, kas spēris kāju uz Ziemeļkorejas zemes. 

Šis šķietami spontānais pasākums tika demonstrēts televīzijas tiešraidē pacēla jaunā līmenī Trampa “šovmeņa” pieeju un kārtējo reizi apliecināja viņa uzskatu, ka diplomātija galvenokārt ir spēja likt lietā individuālās komunikācijas iemaņas, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC. 

"Pārkāpt šo līniju ir liels pagodinājums. Panākts milzu progress, radītas lielas draudzības, un šī konkrētā, ir liela draudzība," paziņoja Tramps.

Foto: AFP / Scanpix

Trampa un Kima trešā klātienes tikšanās, kas organizēta lielā steigā, notika vien dienu pēc tam, kad Tramps tviterī paziņoja, ka viņam neesot problēmu doties uz Ziemeļkoreju. 

No Seulas uz demilitarizēto zonu Tramps izlidoja svētdienas pēcpusdienā īsi pēc tam, kad Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins apstiprināja, ka Kims pieņēmis tikai iepriekšējā dienā izteikto Trampa uzaicinājumu tikties pierobežas ciematā Phanmundžomā, kas atrodas starp abām Korejas valstīm. 

Tramps un Kims Ziemeļkorejas pusē uzkavējās vien neilgu laiku, bet pēc tam abi līderi devās uz demilitarizēto zonu, kur viņu tikšanās ilga aptuveni 50 minūtes. 

Foto: AFP / Scanpix

Tikmēr Kims izteicās, ka viņš esot bijis pārsteigts par Trampa uzaicinājumu tikties un viņš arī uzsvēra, ka nozīmīgi bijis tas, ka tikšanās notikusi tieši uz robežas. 

“Es uzskatu, ka tiekoties šeit [demilitarizētajā zonā] mēs apliecinām pasaulei, ka valstīm, kam bijusi naidīga pagātne, ir jauna tagadne ar pozitīvu skatu uz priekšu,” norādīja Kims. 

Nepilnu stundu garā abu līderu saruna bija krietni vairāk nekā Tramps iepriekš bija paredzējis - pirms vēsturiskā rokasspiediena viņš žurnālistiem norādīja, ka tikšanās būšot tikai nedaudz ilgāka par rokasspiedienu. 

Pēc sarunām ar Kimu Tramps paziņoja, ka abu līderu tikšanās esot bijusi "ļoti laba", un piebilda, ka "šī bija ļoti leģendāra, ļoti vēsturiska diena". 

Sarunu laikā abas puses esot izveidojušas delegācijas, lai tuvāko nedēļu laikā atsāktu kodolsarunas, kas nonāca strupceļā pēc abu līderu iepriekšējā samita šā gada februārī. 

Viņš pauda cerību, ka iespējams panākt visaptverošu vienošanos, vienlaikus uzsverot, ka ātrums šajā gadījumā nav galvenais. 

Tramps arī pavēstīja, ka uzaicinājis Kimu apmeklēt ASV. Nav gan sagaidāms, ka šāda vizīte varētu notikt jau tuvākajā nākotnē. 

ASV prezidents arī uzsvēra, ka pret Ziemeļkoreju vērstās sankcijas pagaidām paliek spēkā. 

Svētdienas robežas šķērsošana ir nozīmīgs punkts ASV un Ziemeļkorejas attiecībās, tomēr maz ticams, ka šiem rokasspiedienam Ziemeļkorejā būs kāda tūlītēja ietekme. 

Foto: AFP / Scanpix

“Vai kāds nopietni uzskata, ka Kims atteiksies kaut no vienas kodolgalviņas, tāpēc, ka Tramps ir viņa čoms?” sarunā ar ASV raidorganizāciju CNN Dienvidkorejas Pusanas Universitātes politikas zinātnes profesors Roberts Kellijs.  

Kā uzskata eksperti, vienīgais taustāmais tikšanās rezultāts ir dialoga atjaunošanās pēc saspīlējuma, ko izraisīja neveiksmīgais Vjetnamas samits. 

Tomēr saspīlējuma mazināšanās Korejas pussalā nav vājinājusi Ziemeļkorejas apetīti iegūt kodolieročus. 

Šo tikšanos zīmīgu gan padara arī tas, ka iepriekš ASV prezidenta došanās pāri pasaulē nocietinātākajai robežai iekšā Ziemeļkorejas teritorijā bija vienkārši neiedomājama. Tomēr šāda prezidenta rīcība ļoti atbilst Trampa īpašajam diplomātijas stilam un viņa centieniem saviem diplomātijas pūliņiem piešķirt krāšņu dramatiskumu.

Foto: Reuters/ScanPix

Šī gan nebija pirmā reize, kad Tramps mēģināja apmeklēt Korejas demilitarizēto zonu - iepriekšējā vizīte zonas Dienvidkorejas pusē 2017.gadā tika atcelta laikapstākļu dēļ. 

Demilitarizēto zonu Dienvidkorejas pusē iepriekš apmeklējuši arī citi ASV prezidenti, ieskaitot Trampa priekšgājēju Baraku Obamu, vēsta BBC. 

Pašā Ziemeļkorejā - valsts galvaspilsētā Phenjanā - bijuši arī Džimijs Kārters un Bils Klintons, tomēr šo vīzīšu laikā viņi abi jau neieņēma ASV prezidenta amatu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu