Igaunijā stājas spēkā alkohola akcīzes nodokļa pazeminājums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Igaunijā pirmdien stājas spēkā likums, kas nosaka, ka akcīzes nodoklis daļai alkoholisko dzērienu - alum, sidram un stiprajiem dzērieniem - tiek samazināts par 25%.

Par akcīzes nodokļa samazināšanu daļai alkoholisko dzērienu, kas vērsta uz pārrobežu tirdzniecības ierobežošanu, maija nogalē konceptuāli vienojās Igaunijas valdība, bet Rīgikogu attiecīgu likumu pieņēma 13.jūnijā un prezidente Kersti Kaljulaida šo likumu izsludināja 19.jūnijā.

Likumprojekta pavadvēstulē bija teikts, ka šīs pazemināšanas nolūks ir dot iespēju uzņēmējiem samazināt cenas, lai tādējādi samazinātos alkohola daudzums, ko privātpersonas Igaunijā ieved no Latvijas.

Vīnam akcīzes nodokli nav paredzēts samazināt.

Kā ziņots, reaģējot uz šo Igaunijas soli, Latvijas Saeima 21.jūnijā pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā par akcīzes nodokli, stiprajam alkoholam akcīzes likmi samazinot par 15%.

Kā vēsta Igaunijas laikraksts "Postimees", lielākie veikalu tīkli no pirmdienas sākuši cenu karu, paredzot attiecīgi pazemināt alkohola cenas.

Mazumtirdzniecības tīkla "Maxima" vadītājs Igaunijā Marko Peders paziņojis, ka, ņemot vērā pārdošanas statistiku, cenas tiks pazeminātas alum, sidram, kokteiļiem, degvīnam un brendijam. Pēc viņa teiktā, "Maxima" veikalos visā Igaunijā par zemākām cenām tiks pārdoti vismaz 17 alkoholiskie dzērieni. Cenu pazeminājums būs dažāds, piemēram līdz desmit centiem par pudeli alus un līdz pat pusotram eiro par pudeli degvīna.

Veikalu tīkla "Prisma" direktors sortimenta jautājumos Kaimo Nītaru norādījis, ka cenas tiks pazeminātas vairāk nekā 300 precēm, aptuveni pusei alkohola sortimenta, piemēram, alus maksās vidēji par 14 centiem, bet stiprais alkohols - par pusotru eiro lētāk. Pēc viņa teiktā, cenas paredzēts pazemināt, neņemot vērā, ka noliktavās esošie krājumi iepirkti par augstākām cenām, bet turpmākās izmaiņas būs atkarīgas no tā, kad parādīsies jaunas iepirkuma cenas no ražotājiem un piegādātājiem un cik ilgā laikā izdosies iztirgot noliktavās esošos krājumus.

Tirdzniecības tīkla "Selver" pārstāvis Rīvo Veski norādījis, ka šonedēļ visos "Selver" veikalos cenas mainīsies vairāk nekā 500 precēm. "Tādējādi tiks nodrošināts cenu pazeminājums pieprasītākajām precēm. Cenšamies veikt izmaiņas tik ātri, cik vien iespējams. Lielākā daļa cenu mainīsies jūlija un augusta laikā," viņš stāstījis.

Arī prāmju operatorkompānija "Tallink" paziņojusi, ka no pirmdienas savos prāmjos pazeminās cenas gandrīz 700 precēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu