Pēc VARAM sarunām ar pašvaldībām jau iezīmējas potenciālas izmaiņas teritoriālās reformas kartē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce Foto: Valsts kanceleja

Pēc līdz šim notikušajām sarunām ar pašvaldībām tertoriālās reformas iedalījuma karte vairākās vietās varētu pamanīsies, intervijā laikrakstam "Diena" atzinis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Kā paudis ministrs, izskatās, ka pēc sarunām šur tur iedalījuma karte pamainīsies, taču skaidrs, ka ne 100 vietās - varbūt septiņās vai desmit.

Ministrs uzsvēris, ka viņam nav iebildumu, ja beigās būs, piemēram, 45 pašvaldības plānoto 35 vietā. "Tas nav principiāls jautājums, galvenais, lai jaunā karte būtu loģiska," viņš skaidroja.

Pūce gan apgalvoja, ka attiecībā uz izvirzāmajiem kritērijiem pašvaldības nav iesniegušas nekādus priekšlikumus, bet viņš cer, ka tāds brīdis pienāks.

"Un arī attiecībā uz teritoriālo iedalījumu mums nav striktas nostājas - atsevišķos Latvijas reģionos gan būtu grūti izveidot citu variantu, taču esam gatavi runāt," viņš norādīja.

Pūce intervijā atzinis, ka ir diezgan pārsteigts, aplūkojot Pierīgas pašvaldību pakalpojumu klāstu sociālajā jomā. Tas ir ievērojami vājāks nekā vairākumam pašvaldību Latvijā, viņš secinājis.

Vaicāts, kādēļ tā, ministrs norādīja, ka nav nekādu objektīvu prasību. Un atsevišķas pašvaldības varbūt pat ir noskaņotas tā, lai trūcīgāki cilvēki vai cilvēki ar problēmām iet uz kādu citu pašvaldību dzīvot, nevis pie viņiem, sprieda Pūce.

Viņš gan atzina, ka otra problēma ir tā, ka Latvijā ir milzīgas ienākumu atšķirības.

Ministrs uzsvēra, ka valstij pretī ir nepieciešami spēcīgāki partneri - pašvaldības -, lai investoru izvēli pagrieztu par labu reģioniem.

Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātais teritoriālās reformas plāns patlaban paredz samazināt pirmā līmeņa pašvaldību skaitu no 119 līdz 35.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu