Nirēji Kiprā atrod pirmo neskarto romiešu kuģa vraku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Romiešu kuģa vraks Vidusjūrā
Romiešu kuģa vraks Vidusjūrā Foto: EPA/Scanpix

Arheologi, nirstot netālu no Kipras dienvidaustrumu piekrastes, atraduši antīku dārgumu: pirmo zināmo neskarto romiešu kuģa vraku, vēsta Kipras senlietu departaments.

Kuģa vraks atradās Kipras kūrortpilsētas Protarasas piekrastē. Šī pilsēta ir pazīstama ar savām pludmalēm, un vraks guļ netālu no vietas, kur mūsdienās sauļojas un atpūšas neskaitāmi tūristi.

Visapkārt vrakam izkaisīta ir arī tā krava – amforas jeb antīkas krūzes ar taisnu kaklu un rokturiem, kurās parasti tika glabāti un transportēti šķidrumi, piemēram, eļļa un vīns.

Šīs amforas, visticamāk, radītas Sīrijā un Kilikijā – agrīnās romiešu provinces, kas tagad ir daļa no Dienvidturcijas Vidusjūras piekrastes.

Paziņojumā teikts, ka atrastā vraka pētniecība varētu jaunā gaismā parādīt to, cik izplatīta un kādos mērogos norisinājās tirdzniecība starp Kipru un pārējā Romas provincēm.

Vraku atrada divi brīvprātīgie nirēji, kuri darbojās Kipras universitātes zemūdens arheologu komandā.

Kipra ir pazīstama ar savu bagātīgo arheoloģisko vēsturi. 2015. gadā pētnieki atrada 2400 gadu senas bagātas ģimenes kapenes, kas bija pilnas ar artefaktiem to skaitā dārgumiem, figūrām, ieročiem un vāzēm. Tajā pašā gadā arheologi ziņoja par 1500 senu amuletu, uz kura bija iegrebts palindroms (no abām pusēm vienādi lasāms vārds) no 59 burtiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu