Teju katrs otrais bērns sēdeklītī nostiprināts nepareizi

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Bērni auto sēdeklīšos
Bērni auto sēdeklīšos Foto: Publicitātes foto

Bērnu drošība ir viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem brīdī, kad vecāki izvēlas jaunu ģimenes automašīnu. Auto ražotāji nemitīgi attīsta inovācijas, kas nodrošina bērnu drošību un komfortu, tomēr neiztrūkstošs drošības aspekts ir vecāku zināšanas un prasmes tās izmantot un parūpēties, ka ikdienas braucienos bērna sēdvieta automašīnā ir atbilstošā tehniskā kārtībā. Secināts* gan, ka gandrīz katrs otrais bērnu sēdeklītis automašīnā nav pareizi uzstādīts, savukārt 48% bērnu savos sēdekļos netiek pienācīgi nostiprināti un atbilstoši piesprādzēti.

Bērnu sēdeklīši: ar to vien, ka ir – nepietiek

Vienalga, vai bērns atrodas priekšējā vai aizmugurējā sēdeklī, mazuļa atrašanās mašīnā bez vecumam un auguma parametriem atbilstoša sēdeklīša nav pieļaujama. Taču izrādās, ka ar sēdeklīša esamību vien nepietiek – 2018. gada oktobrī Daimler AG sadarbības partneru - apdrošinātāju veikts pētījums liecina, ka gandrīz katrs otrais bērnu sēdeklītis automašīnā nav pareizi uzstādīts un bērni savos sēdeklīšos netiek pienācīgi nostiprināti. Galvenās problēmas – sēdeklīša novietojums un nepareiza drošības jostu piesprādzēšana.

Katrs ražotājs ir izstrādājis detalizētas instrukcijas, kā pareizi nostiprināt bērnu sēdekli automašīnā un kā atbilstoši sēdināt tajā mazo pasažieri. Tāpat jāpārliecinās, vai sēdeklis nostiprināts pareizā virzienā, vai drošības jostas atbilstoši noregulētas, vai bērna sēdeklim atrodoties priekšējā pasažiera krēslā, ir atslēgta gaisa spilvena funkcija. Mercedes-Benz gan savos auto sākuši ieviest BabySmart tehnoloģiju, kas gaisa spilvenu atslēdz automātiski, ja bērnu sēdeklītis tiek nostiprināts priekšā. Tiesa, negadījumu statistika liecina, ka aizmugures sēdeklis bērnam ir daudz drošāks.

Mercedes-Benz 2019. gadā laidis klajā jauna koncepta bērnu sēdeklīti ar PRE-SAFE funkcijām, kas paredz, ka drošības jostas preventīvi nospriegojas vēl pirms sadursmes, un paplašinās arī sānu aizsardzības elements, turklāt sēdeklītī integrētas atbilstošas uzstādīšanas un bērna fiziskā stāvokļa monitoringa iespējas.

Foto: Publicitātes foto

Mūsdienu tehnoloģijas bērna drošībai un komfortam

Modernākie bērnu sēdeklīši spēj informēt autovadītāju par bērna darbībām, lai nenovērstu vadītāja uzmanību no ceļa. Modernākajos sēdeklīšos ir integrēta kamera un speciāli sensori, kas uzrauga pat bērna ķermeņa temperatūru, pulsu un elpošanu, tā ļaujot noteikt, vai bērns guļ.

Drošība arī ārpus auto

Ne mazāk svarīgi kā aprīkot automašīnu ar visu mazā pasažiera drošībai nepieciešamo ir arī mācīt bērniem atbildīgu uzvedību ceļu tuvumā un automašīnā. Citiem vārdiem sakot, jau kopš mazotnes jāapgūst ceļu satiksmes noteikumi, jāmācās, ko drīkst vai nedrīkst darīt, braucot mašīnā. Arī vecākiem jāatceras, ka apstāšanās laikā jārūpējas, lai bērns neskraidītu gar ceļa malu vai pa degvielas uzpildes laukuma braucamo daļu. Tāpat jāatceras, ka brīdī, kad mazais braucošā auto niķojas, nav ieteicams ņemt viņu laukā no sēdeklīša. 

*Secināts 2018. gada oktobrī Daimler AG sadarbības partneru - apdrošinātāju veiktā pētījumā

Materiāls tapis sadarbībā ar Daimler AG ģenerālpārstāvi Latvijā SIA “Domenikss”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu