Honkongā protestētāji ielauzušies parlamentā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Honkongas policija pret protestētājiem liek lietā stekus
Honkongas policija pret protestētājiem liek lietā stekus Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

Honkongā pret valdību noskaņotie protestētāji pirmdienas vakarā ielauzušies reģionālā parlamenta plenārsēžu ēkā.

Demonstranti, kas bija tērpušies ķiverēs un kuru sejas aizsedza aizsargbrilles un maskas, pirms iekļuva ēkā vairākas stundas ar metāla stieņiem dauzīja ēkas durvis un logus.

Viņi izmantoja lietussargus, lai pasargātos no policijas raidītās asaru gāzes un slēptu savu identitāti no novērošanas kamerām.

Ēkā protestētāji norāvuši no sienām Honkongas administrācijas amatpersonu portretus un sadauzījuši novērošanas kameras. Citi klejo pa ēkas gaiteņiem, mediju operatoru pavadībā.

Simtiem protestētāju nonākuši galvenajā sēžu zālē, kur skandina saukļus un izkāruši plakātus, kas vērsti pret valdību un tās "tirānisko rīcību", tostarp virzot pretrunīgo likumprojektu par tiesājamo izdošanu Ķīnai.

Tikmēr citi protestētāji ārpusē turpina dauzīt stikla paneļus, lai paplašinātu iegūtās ieejas ēkā, bet vēl citi sākuši celt barikādes, lai aizturētu policiju.

Parlamenta ēkas sienas noklātas ar grafiti, bet plenārsēžu zālē uz spīkera tribīnes protestētāji pacēluši britu koloniālās ēras karogu.

Neapmierinātība ar iespējamo tiesājamo izdošanu Ķīnai Honkongas iedzīvotājus ir saliedējusi plašākajiem protestiem kopš 2014.gada, jo cilvēki bažījas par pilsonisko tiesību zaudēšanu.

Paralēlos protestos pirmdienas vakarā pusmiljons cilvēku devās gājienā, ko organizēja grupa "Pilsoniskā cilvēktiesību fronte".

Valdības preses pārstāve informēja, ka 43 protestētāji un policisti nogādāti slimnīcā.

Pirmdiena sākās ar vardarbīgām sadursmēm starp demonstrantiem un policiju pirms svinīgās karoga pacelšanas par godu 22.gadadienai kopš atkalapvienošanas ar Ķīnu.

Protestētāji baidās no Ķīnas tiesību sistēmas un uzskata, ka izdošanas likumprojekts iegrožos bijušās britu kolonijas autonomiju, kas garantēta līdz 2047.gadam.

Honkongā pēdējā mēneša laikā protesti notikuši bieži. Pēc iepriekšējiem protestiem Ķīnas atbalstītā Honkongas līdere Kerija Lama pretrunīgi vērtētā likumprojekta izskatīšanu atlika uz nenoteiktu laiku.

Viņa arī divas reizes publiski atvainojās, bet protestētāji joprojām pieprasa viņas demisiju un neatkarīgu izmeklēšanu par policijas vardarbīgo vēršanos pret demonstrantiem.

Jaunākajam protestu vilnim Honkongā nav rādu izteiktu līderu kā 2014.gada protestos, kurus vadīja Džošua Vons un Neitans Lovs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu