Biedrības vadītāja sašutusi par Rīgas domes komitejas lēmumu saglabāt traģēdijas vietā arī dzīvojamo namu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Regīna Ločmele-Luņova
Regīna Ločmele-Luņova Foto: Evija Trifanova/LETA

Zolitūdes traģēdijā cietušo biedrības "Zolitūde. 21.11." vadītāja un Saeimas deputāte Regīna Ločmele-Luņova (S) sašutusi par Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas lēmumu saglabāt traģēdijas vietā gan piemiņas vietu, gan arī dzīvojamo namu.

Ločmele-Luņova stāstīja, ka biedrība nav paudusi atbalstu šādam lēmumam un ir pārsteigta par Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas vadītāja Oļega Burova (GKR) paziņojumu, ka biedrība ir piekritusi šādam variantam.

Viņa stāstīja, ka 17.maijā biedrībai bija sanāksme, uz kuru bija aicināts igauņu uzņēmuma SIA "Prana property" pārstāvis un Burovs, kurš gan sanāksmē nav piedalījies, jo tajā dienā lēmis par tramvaju satiksmes slēgšanu pāri Brasas tiltam.

Sanāksme bijusi ļoti emocionāla un teju visi biedri, izņemot vienu, nobalsojuši, ka dzīvojamā māja ir jānojauc un traģēdijas vietā jāiekārto piemiņas vieta. Tikai tādā gadījumā, ja pašvaldībai nebūtu iespēju "Prana property" kompensēt vai iemainīt pret citu īpašumu, tika pieļauta doma, ka varētu saglabāt esošo dzīvojamo ēku, bet nevienā brīdī netika pausts atbalsts to saglabāt, uzsvēra Ločmele-Luņova.

"Tolaik sapulce deleģēja biedrības valdi tikties ar Burovu, lai pārrunātu iespējamos risinājuma variantus. Burovs bija informēts par šādu lēmumu, taču līdz pat šai dienai viņš nav informējis par tikšanās laiku, ne arī uzaicinājis uz Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas sēdi, bet tā vietā nācis klajā ar paziņojumu, ka biedrība ir piekritusi saglabāt gan dzīvojamo namu, gan piemiņas vietu," sašutumu neslēpa Ločmele-Luņova.

Viņa uzskata, ka Burovam ir jāuzņemas atbildība par Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas lēmumu. Biedrības vadītāja teica, ka šajā situācijā viņa sasauks valdes sēdi, lai lemtu par turpmāko rīcību.

Jau ziņots, ka pirmdien Rīgas domes Pilsētas īpašuma komiteja vienojās, ka Rīgas dome un igauņu uzņēmums SIA "Prana property" izbeigs kopīpašuma tiesības īpašumam Zolitūdē, Priedaines ielā 20, kur 2013.gada novembrī sagruva lielveikals "Maxima".

īdz ar komitejas lēmumu, abas puses turpmāk būs atbildīgas par savu īpašuma daļu un turpmākās apbūves ieceres jāsaskaņo nebūs. Nams Priedaines ielā 20 sastāv no zemesgabala 10 065 kvadrātmetru platībā un nepabeigtas dzīvojamās mājas. Rīgas pašvaldībai piederēs 5782 kvadrātmetri un pazemes autostāvvietas daļa, bet "Prana property" - 4494 kvadrātmetri, kur atrodas dzīvojamā ēka un pazemes autostāvvieta.

Pēc īpašuma sadales, "Prana property" savā īpašumā apņemas nodrošināt virszemes daļas, kas ir brīva no apbūves, labiekārtošanu un jaunizveidotā zemesgabala fizisku nošķiršanu. Savukārt dome par saviem līdzekļiem nodrošinās pazemes autostāvvietas daļas nojaukšanu, lai izveidotu pilnvērtīgu piemiņas vietu traģēdijā cietušajiem un ierīkotu skvēru.

Kā komitejā atgādināja tās vadītājs Oļegs Burovs (GKR) abas puses ilgstoši centās vienoties par teritorijas iekārtošanu. "Prana property" tur vēlējās attīstīt dzīvojamo namu, pirmajos stāvos paredzot iespēju arī komercdarbībai, kā arī labiekārtotu parku ar piemiņas vietu. Savukārt dome vēlējās iekārtot memoriālu bez komerciālās darbības vietām un minimālo apdzīvojamu zonu.

"Mēs piedāvājām īpašumu atpirkt, taču tikai par zemes vērtību, kam viņi nepiekrita. Piedāvājām īpašumus arī iemainīt, taču arī par to vienoties neizdevās. Šis ir vienīgais juridiski iespējamais risinājums," sacīja Burovs, norādot, ka iesaistoties tiesvedībās, pašvaldība, visticamāk zaudētu.

Igauņu partneri namu bijusi gatava pārdot par 3,5 miljoniem eiro, taču, pēc politiķa paustā, nopirkt namu, kurš nākamajā dienā tiktu nojaukts, būtu naudas izšķērdēšana.

Kā kompromisu ar uzņēmējiem dome panākusi vienošanos, ka ēkas pirmajos divos stāvos nenotiks nekāda veida komercdarbība un tur tiks ierīkotas stāvvietas. Pārējos stāvos ierīkos dzīvojamās platības.

Pēc Burova teiktā, šādam variantam piekrītot arī biedrība "Zolitūde. 21.11.".

Plānots, ka metu konkurss piemiņas vietas izveidei tiks izsludināts jau nākamgad.

Gala lēmumu par kopīpašuma tiesību izbeigšanu vēl jāpieņem Rīgas domei.

Kā ziņots, nams Priedaines ielā 20 pieder "Prana Property", kas ir meitasuzņēmums Igaunijas "Coop Pank" (iepriekš "Eesti Krediidipank"). Pirms tam nams piederēja SIA "Homburg Zolitude", kas bija attīstītājs visam Priedaines ielas 20 projektam - gan sabrukušajam tirdzniecības centram, gan tam blakus esošajai daudzdzīvokļu mājai. Pērnā gada jūnijā izsolē par 3,9 miljoniem eiro namu ieguva Igaunijas banka "Eesti Krediidipank", kas bija šī īpašuma ķīlas turētājs.

2013.gada 21.novembrī iegrūstot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu