Pūce: Teritoriālās reformas pretiniekus loģika neinteresē (10)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce Foto: Valsts kanceleja

Teritoriālās reformas pretiniekus loģika neinteresē, "Latvijas Avīzei" paudis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Atsevišķu reformas pretinieku raksturošanai ministrs izmanto salīdzinājumu, aicinot iedomāties situāciju, ka pie ārsta regulāri ar ļoti līdzīgām traumām ierodas cilvēks, bet, kad ārsts apjautājas, vai nebūtu prātīgi kaut ko mainīt dzīvesveidā, kas šīs traumas rada, cilvēks dusmojas.

"Izklausās diezgan nejēdzīgi, tomēr situācija atgādina arī dažus administratīvi teritoriālās reformas oponentus, kuri pieprasa, lai valsts ārstē sekas, bet noraida jebkādus ieteikumus par cēloņu mazināšanu," norādījis ministrs.

Viņš paudis, ka atsevišķi oponenti reformai pārmet "Latvijas valsts pamatu ārdīšanu", bet nepamana tādu "sīkumu", ka reforma ir nepieciešama kaut tādēļ, lai tiktu ievērota jau pastāvošā likumdošana, kas paredz kritērijus novada teritorijai. Tos šobrīd vairāk nekā puse pašvaldību nepildot.

"Citiem vārdiem sakot, skaļākie tādu jēdzienu kā "valsts" un "tauta" lietotāji būtībā pieprasa likumu neievērošanu," uzskata ministrs.

Pēc viņa teiktā, reformas pretinieki arī labprāt apgalvo, ka tā ir "Rīgas politiķu" uzspiesta un ka tā neņem vērā novados dzīvojošo tiesības pašiem lemt par to, kas viņiem noderīgāk. "Tad nu jāteic, ka šādi patstāvības aizstāvji paši zināmā mērā rīkojas nedemokrātiski, uzskatot par iespējamu savas personiskās intereses uzdot arī par Latvijas novadu bērnu un to līdzcilvēku, kuriem nepieciešama sociālā palīdzība, interesēm," kritizējis Pūce.

Ministra ieskatā, reformas pretinieki "ir gatavi platām mutēm lamāt "Rīgas ierēdņus"", kuri nesaprotot vietējo specifiku. Vienlaikus paši "ar rokām un kājām ir par vietējo, pašvaldības līmeņa birokrātiju". Kā paudis Pūce, viņi labprāt pat to vairotu, izveidojot vēl vienu pārvaldes slāni - apriņķi.

"Atgriežoties pie salīdzinājuma raksta iesākumā - ir dzērāji, kuri vēlas saņemt maksimālu valsts (tātad citu nodokļu maksātāju) palīdzību gadījumā, ja alkohols ir radījis viņiem veselības problēmas. Bet viņi neuzskata par nepieciešamu sākt ārstēties laikus, jo uzskata šo atkarību par savām tiesībām un dzīves stila teju pierastu sastāvdaļu," izteicās Pūce.

Viņš pauž cerību, ka attiecībā uz tik acīmredzamiem ieguvumiem, kādus dos lielāku un ekonomiski spēcīgāku pašvaldību izveide Latvijā, visi rīkosies tā, lai celtu Latvijas nākotni, nevis vairotu atkarību no neefektīvas pārvaldības pašvaldībās.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu