Astronomi beidzot snieguši savu verdiktu par noslēpumaino “Oumuamua” (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Asteroīds Oumuamua
Asteroīds Oumuamua Foto: AFP / Scanpix

Starpzvaigžņu objekts “Oumuamua” - tas dīvainais cigārveida akmens gabals, kurš no sazin kurienes iepeldēja Saules sistēmā un tikpat ātri arī pazuda no tās – pilnīgi noteikti nav citplanētiešu kosmosa kuģis, jaunā pētījumā secinājuši astronomi.

Labi, var jau būt ka zinātnieki kļūdās, jo objekts jau sen ir aizpeldējis pārāk tālu kosmosā, lai to varētu sīkāk izpētīt, tomēr pēc visu novērojumu, kas tika veikti, objektam atrodoties Saules sistēmā, analīzes zinātnieki secinājuši, ka tā izcelsme ir dabiska.

Var jau būt, ka astronomu verdikts daudziem nav nekāds pārsteigums, jo iespēja, ka tas tiešām būtu citplanētiešu kosmosa kuģis ir visai absurda un smieklīga. Par spīti tam un daudziem par pārsteigumu, Hārvarda universitātes astrofiziķi pat īsi aprakstīja iespēju, ka šis objekts patiešām varētu būt citplanētiešu zonde. Tā bija kā dzirkstele salmu kūlī, jo pārējie zinātnieki arī sāka apsvērt un ņemt vērā šādu iespēju.

Tomēr pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Astronomy”, zinātnieki beidzot apdzēsuši metaforisko ugunskuru, paziņojot, ka “Oumuamua” nav nekāds citplanētiešu kosmosa kuģis.

“Mēs nekad Saules sistēmā neesam redzējuši kaut ko līdzīgu “Oumuamua”, tāpēc mistērija joprojām saglabājas. Tomēr mums ir svarīgi turēties pie analogiem, kurus mēs pazīstam, līdz mums negadās ieraudzīt kaut ko pilnīgi unikālu. Kosmosa kuģa hipotēze, protams, ir jautra, bet mūsu pētījums pierāda, ka pastāv virkne dabas fenomenu, kas varētu izskaidrot šo objektu,” komentēja astronoms Metjū Naits.

Foto: Reuters/ScanPix

“Oumuamua”, kas pirmo reizi tika pamanīts 2017. gadā, mēnesi pēc tam, kad tas sasniedza savu tuvāko punktu Saulei un jau tuvojās mūsu Saules sistēmas robežām, ir ļoti savāds objekts, kas, visticamāk, kosmosā kuģo jau simtiem miljonu gadu ilgi.

Vienīgā īpašība, kas tam ir kopīga ar Saules sistēmas objektiem, ir tā sarkanīgā nokrāsa, kas liecina par blīvu, metāliem bagātu sastāvu, ko apcepinājusi kosmiskā radiācija.

Viss pārējais, kas saistīts ar šo objektu, ir dīvains. Tas ir garš un plāns, cigāram līdzīgs. Aptuveni 400 metru garajam objektam nelīdzinās neviena komēta vai asteroīds.

“Oumuamua”, virzoties uz priekšu, nedaudz griežas, turklāt izskatās, ka uz tā nav ledus, kā arī tas neizdala gāzes, kā komētas. Tam ir dīvaina trajektorija, ko nevar izskaidrot tikai ar gravitāciju, kā būtu asteroīda gadījumā. Tas viss liecina, ka tas varētu būt komētas un asteroīda apvienojums nevis kosmosa kuģis.

“Tā lieta ir dīvaina un ļoti grūti izskaidrojama, tomēr tas nenozīmē, ka tā rašanās pamatā nestāv dabas likumi,” piebilda Naits.

Visticamāk, tas atdalījās no rašanās procesā esošas planētas un aizpeldēja kosmosā. Kosmosā tas notiek visai bieži, tāpēc ir ļoti ticams, ka šāda veida objekti mūsu Saules sistēmu šķērso regulāri, mēs vienkārši tos nepamanām.

Lai arī astronomiem neizdevās pamanīt gāzes izdalīšanos, kas izskaidrotu objekta trajektoriju, tas nenozīmē ka uz tā trūkst aktivitātes.

Par spīti tam, ka “Oumuamua” jau sen ir prom, mums diez vai nāksies ilgi gaidīt, līdz astronomi noskaidros, kas patiesībā bija šis mistiskais kosmosa viesis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu