Pašmāju influenceri šķendējas par "Ghetto Games" seksistiskajiem saukļiem (11)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Renārs Koris

Otrdien, 2. jūlijā, biedrība "Centrs "Marta"" nāca klajā ar aicinājumu ielu sporta un kultūras kustību "Ghetto Games" novākt pilsētvidē izveidotus plakātus, kuri, pēc biedrības paustā, ir klajš dzimumu līdztiesības pamatprincipu pārkāpums. Savu viedokli par plakātos attēlotu pauduši arī sabiedrībā zināmi ļaudis un aktīvi sociālo tīklu lietotāji.

Influencere Agnija Grigule vietnē "Facebook" publicējusi ierakstu, kurā pauž neapmierinātību ar "Ghetto Games" izveidotajiem plakātiem. Diskusijā iesaistījies arī modes blogeris Deniss Ševeļovs

Grigule norāda, ka šādi saukļi nav pieņemami, un ka ir citi veidi, kā piesaistīt jauniešu auditoriju. "Beigās iebraucam divās galējībās ar jauniešu auditorijas uzrunāšanu - vai nu tā, it kā viņi būtu "bērnudārznieki" vai arī seksistiskā un vulgārā ceļā, jo jaunieši redz ir "edgy" (asi - no ang. val.)." 

Viņa turpina: "Visai īpatnēji, ka nepilngadīgo auditorijai tiek parādīts tas, ka sieviete ir tikai seksa instruments un, ka nākot uz "Ghetto Games" tu satiksi savu "īsto mīlestību" jeb seksa partneri."

Tāpat Grigule norāda, ka ar viņu sazinājušies "Ghetto Games" pārstāvji, kuri aicinājuši influencerei "paskatīties uz pašas ievietotajām fotogrāfijām sociālajos tīklos." "Man jaunieši ir tikai 5%, un tur īsti nesapratu, kas ir kopīgs ar sievietes pazemošanu un pieklājīgu un gaumīgu kailfoto ievietošanu," neizpratnē ir Grigule. 

Foto: Vai māksla var provocēt? Grīziņkalnā skandalozie "Ghetto Games" plakāti.

Diskusijā iesaistījies arī modes blogeris Ševeļovs, kurš atzinis, ka ir "šokā" par "Ghetto Games" izveidotajiem plakātiem. "Tas ir pretīgi! (..) Bet džeki reāli ir winwin [uzvar - red.] Jo, ja tev mājas nav skuķis, kas tevi pabaros un apmierinās, tad noteikti būs kāda meitene augstpapēžu kurpēs ar apšaubāmu maiciņu un šortiem, kas ir gatava jaunām iespējām," citējot kustības saukļus, komentē Ševeļovs. 

Arī Ekonomikas ministra padomniece Beata Jonite paudusi savu nostāju, sakot, ka viņai "Ghetto Games" plakāti šķiet "absolūti nepieņemami".

Pilsētvidē redzami plakāti, kuros angļu valodā izmantoti necenzēti vārdi, turklāt plakātos redzamas arī vardarbīgas ainas. Plakātos izmantoti tādi saukļi kā "Some bitches are always ready for opportunities" un "A real women never let her man go to ghetto games hungry or horny". Latviešu valodā gan plakātu tulkojums būtiski atšķiras, proti, "Dažas ir vienmēr gatavas jaunām iespējām" un "Īstas sievietes nekad nepalaidīs savus vīriešu izsalkušus uz "Ghetto Games"".

"Centrs "Marta"" uzsvēra, ka šie plakāti ir "klajš dzimumu līdztiesības pamatprincipu pārkāpums un uzskatāmi par sieviešu un meiteņu cieņu aizskarošiem".

Biedrībā norādīja, ka plakātos izmantotie saukļi, vardarbīgās ainas un puskailu meiteņu zīmējumi, kuros viņas tērpušās ļoti īsos svārkos un šortos, atkailinot sēžamvietu, ir absolūti nepiemēroti jauniešu auditorijai, kuru priekšstati un uzvedība šajā vecumā ir īpaši viegli ietekmējami.

Foto: Grīziņkalnā skandalozie "Ghetto Games" plakāti

Tikmēr "Ghetto Games" dibinātājs Raimonds Elbakjans aģentūrai LETA norādīja, ka plakātos nav bijis iecerēts seksuāls raksturs. Elbakjans skaidroja, ka ar angļu valodas vārdu "horny" domāts, ka vīrietis ir "apmierināts". Tāpat viņš pauda izbrīnu, ka vārds "bitch" plakātā nav ticis izcenzēts.

"Ghetto Games" dibinātājs arī skaidroja, ka jautājumi par plakātu būtu jāuzdod to māksliniekam, kuram "ir bijusi dziļāka doma un, acīmredzot, mākslas sauciens ir nostrādājis".

Elbakjans arī pauda, ka pret "Ghetto Games" jau kādu laiku vēršoties kāds "feministu klubs", kuram esot problēmas ar "Ghetto Games" darbību.

Komentējot tālāko rīcību, viņš norādīja, ka, iespējams, tiks uzlikti citi plakāti, bet šis jautājums vēl tiks pārrunāts ar mākslinieku. Tāpat Elbakjans pauda gatavību diskusijai ar centru "Marta".

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu