Sīrijas Rakā atrasts masu kaps ar 200 cilvēku mirstīgajām atliekām (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Sīrija. Raka.Ilustratīvs attēls
Sīrija. Raka.Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Netālu no Rakas Sīrijā atrastas 200 cilvēku mirstīgās atliekas, tostarp, iespējams, džihādistu grupējuma "Islāma valsts" upuru līķi, trešdien paziņoja vietējā amatpersona un Lielbritānijā bāzētā nevalstiskā organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

Masu kapā bija piecu vidēja vecuma vīriešu līķi oranžos kombinezonos. Tādi ierasti tiek uzvilkti "Islāma valsts" gūstekņiem, paziņoja organizācija un Jasers al Hamēss, kurš vada vietējo pirmās palīdzības sniedzēju grupu.

"Viņi bija iekalti važās, un viņiem ir iešauts galvā," viņš piebilda.

Domājams, ka viņi nogalināti pirms vairāk nekā diviem gadiem, sacīja Hamēss, norādot, ka viņa komanda nav spējusi veikt tūlītēju upuru identifikāciju.

Masu kapā ir arī trīs sieviešu līķi, kas, kā domājams, nogalinātas, līdz nāvei nomētājot ar akmeņiem, paziņoja vietējā amatpersona un Lielbritānijā bāzētā organizācija.

"Viņu galvaskausi bija ļoti salauzti un redzamas pazīmes nosišanai ar akmeņiem," paskaidroja Hamēss.

Masu kapu Hamēsa komanda pirmo reizi atklāja jūnija sākumā Rakas dienvidu nomalē. Šī pilsēta iepriekš bija "Islāma valsts" galvaspilsēta Sīrijā.

Hamēss atzina, ka kopējais līķu skaits varētu sasniegt 800.

Atradums varētu palīdzēt noskaidrot, kāds liktenis piemeklējis daļu no vairākiem tūkstošiem bezvēsts pazudušu cilvēku, tostarp "Islāma valsts" ārvalstu gūstekņus.

"Islāma valsts" Raku pilnībā savā kontrolē pārņēma 2014.gada sākumā un padarīja to par savu faktisko Sīrijas galvaspilsētu pārrobežu kalifātā.

ASV atbalstīti spēki 2017.gada oktobrī padzina džihādistu grupējumu no pilsētas, kuru tagad vada Rakas civilā padome.

Rakas civilā padome ir atklājusi līķus visā pilsētas teritorijā, kas palikusi drupās pēc mēnešiem ilgām kaujām, mēģinot padzīt "Islāma valsti".

Februārī Rakas Fuheihas piepilsēta tika atrasts masu kaps ar apmēram 3500 cilvēku mirstīgajām atliekām. Tas ir līdz šim lielākais atrastais masu kaps.

Masu kapi atrasti arī citviet pilsētā, tostarp 900 cilvēku mirstīgās atliekas atrastas par Panorāmu dēvētā Rakas mikrorajonā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu